polhemsskolan

Polhemsskolan i Lund

| Foto: Leif Ingvarson
Corona

Kan inte följa regler kring smittskydd – LR stänger skola i Lund

Facket har begärt skyddsstopp på en gymnasieskola i Lund, och fler kan stå på tur.

Lärarnas Riksförbund i Lund anser inte att man kan genomföra närundervisning på gymnasieskolan på ett säkert sätt och har därför begärt skyddsstopp för på Polhemsskolan. Fler skyddsombudsstopp kan var att vänta på fler skolor de närmaste dagarna, enligt facket.

Facket hänvisar till att rekommendationerna från Smittskydd Skåne inte följs på skolorna. Till exempel ska det inte gå att hålla avstånd mellan personer.

Foto: Andreas Hillergren

– Vi anser att man inte kan säkra smittspridningen på skolorna. Vi har ett läge i landet och Skåne med hög smittspridning. Lunds kommun säger själv att smittspridningen har planat ut, men man vet inte vart det ska ta vägen. Att i det läget släppa på med elever tycker vi är oklokt. Vi var det enda fackförbundet som var oeniga med arbetsgivaren om detta, säger Robert Jivegård som är huvudskyddsombud och kommunombud för LR i Lund till Skolvärlden.

LR har tidigare begärt att man skulle vänta till efter sportlovet med att gå tillbaka till undervisning på plats, för att ha tid att utvärdera smittspridningen. Förra veckan meddelade facket att man planerade att använda sig av skyddstopp om arbetsgivaren inte hörsammade detta.

– Det som skulle garantera att skolorna inte stängs ner är ett beslut om heldistansundervisning fram till sportlovet. Vi måste bedöma hur åtgärderna fungerar på skolorna, säger Robert Jivegård.

Nu menar facket att fjärr- och distansundervisning är den undervisningsform som bäst tillgodoser såväl undervisning som för- och efterarbete.

”LR i Lund vill att alla elever ska få så bra undervisning som möjligt utifrån den situation som råder. Vår ingång är att sjuka lärare inte kan undervisa och sjuka elever kan inte delta i undervisningen.” skriver de i ett pressmeddelande.

Skolvärlden fortsätter att följa utvecklingen i Lund.

Kommentera