jag_ar_larare_karin

Karin Ekstrand undervisar i spanska och engelska på Slottsskolan (6-9), Borgholm.  Foto: Sofia Eckerblad

Karin: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Karin Ekstrand undervisar i spanska och engelska på Slottsskolan, Borgholm. Här berättar Karin varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

  • Därför är jag lärare

– Jag är lärare för att jag brinner för mina ämnen och vill försöka förmedla samma känsla och intresse till eleverna. Jag vill få dem att våga och känna sig trygga. Att de ska våga testa olika sätt att lära sig, nya verktyg, våga uttrycka sin åsikt och framfö rallt känna sig så trygga att de vågar prata spanska och engelska. Det var därför jag blev lärare, men nu när jag jobbat inser jag också att en jättestor anledning till att jag fortsätter att vara lärare är mötet med ungdomarna, både det dagliga mötet och att få följa en elevs utveckling under åren på högstadiet, se hur de mognar och utvecklas.

  • Bästa stunden i veckan

– När man känner att en elev äntligen har tagit det där extra steget i sin egen utveckling. Det kan vara en elev som tycker det är tufft och svårt och får en aha-upplevelse. Eller en duktig elev som äntligen kan få ihop alla de där spanska orden och fraserna i ett samtal. När man märker att de lyckas i sitt lärande och framför allt själva blir medvetna om det.

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Vi behöver jobba ännu mer med bedömning. Personligen tycker jag fortfarande det är det svåraste i mitt yrke och något jag brottas med under hela året. Jag har ingen lösning för hur det arbetet skulle se ut. Men något jag tror vi behöver är framför allt mer tid för diskussioner, sambedömning och fortbildning. Jag läste någonstans om ett förslag på ett betyg- och bedömningslyft för oss lärare. Det kanske är en väg att gå?

Fotnot: Förslaget på ett betyg- och bedömningslyft går att läsa om i Sara Bruuns blogg här.

Kommentera