kemilarare

Kemiläraren Kerstin Dankvardt Lillieström arbetar på Huddinge gymnasium och hjälper till med handspritsproduktionen.

| Foto: Privat
Kemi

Kemiläraren Kerstin gör egen handsprit – för att mota krisen

Bristen på handsprit är akut. Nu tillverkar kemilärare egen handsprit – för att mota krisen.
– Det är fantastiskt att få hjälpa till, säger kemiläraren Kerstin Dankvardt Lillieström.

På många håll i landet larmas det om kraftig brist på skyddsmateriel på vårdboenden och i hemtjänsten som en konsekvens av coronaviruset.

Bristen på handsprit inom äldrevården är stor i Stockholm och i Göteborg fick ambulanspersonal under onsdagen veta att de behöver arbeta utan desinfektionsmedel.

I Huddinge i Stockholms län har socialtjänsten också larmat om akut brist på handsprit – framförallt i hemtjänsten och på äldreboenden i kommunen.

I veckan samlades kommunens krisgrupp i ett möte och då kom den biträdande socialchefen på idén om att man borde tillverka egen handsprit i kemisalarna på de nu stängda gymnasieskolorna, något som P4 Sveriges Radio Stockholm var först med att rapportera om.

Kemiläraren Kerstin Dankvardt Lillieström arbetar på Huddinge gymnasium och är en av lärarna som ska hjälpa till med handspritsproduktionen.

I tisdags blev hon och en lärarkollega kontaktade av skolans rektor och frågade om de ville hjälpa till.

– Naturligtvis ville vi det. Det är fantastiskt att få hjälpa till och vi är jättetacksamma att få göra det. Just nu är det jag och min kollega Anna Skoglund som kommer genomföra detta. Jag kan tänka mig att när vi får våra kemikalier så kommer fler att hjälpa till, säger Kerstin Dankvardt Lillieström.

Till en början var lärarna rådvilla på vilket recept man skulle följa i tillverkningen, men till slut hittade man ett recept från Världshälsoorganisationen WHO som man nu ska följa.

– Det är ett recept som är otroligt bra beskrivet med riskbedömningar och allting. Sedan såg vi att även Stockholms universitets kemiinstitution också följde det här receptet, så det var skönt, säger hon.

Troligen kommer man att komma igång med tillverkningen redan i början av nästa vecka.

– Vår vaktmästare har köpt dunkar, så vi väntar ivrigt bara på att få sätta igång. Vi kan börja testa blanda lite redan nu. Sedan är det viktigt att vänta 72 timmar efter att man har blandat ihop det i flaskorna.

När eleverna i framtiden kommer tillbaka till skolan så vill Kerstin Dankvardt Lillieström utarbeta en laboration där man tillverkar just egen handsprit.

– Det är ju verkligen kontextbaserad kemi och det vi att forskningen säger att det är viktigt att eleverna får anknyta kemin till verkligheten. I den här laborationen finns det mycket som anknyter till kunskapskraven och de centrala innehållen i kursen – som till exempel kemisk bindning och termokemi. Då kan vi också använda handspriten i kemin framöver. Så ur hemskheter kan det uppstå bra saker också.

De flesta kommunala skolorna i kommunen kommer att delta i produktionen. Men Kerstin Dankvardt Lillieström hoppas att fler kommuner och skolor nu tar efter initiativet med att tillverka egen handsprit.

– Det är så mycket vi kan hjälpa äldreomsorgen. Det är klart att jag önskar att alla hjälper till som kan, säger hon.

Kommentera