Skolattacken

Knivhuggne läraren i möte med kollegor – åtal närmar sig

”Det går fortsatt framåt”

Källebergsskolan Lunds tingsrätt

Källebergsskolan och Lunds Tingsrätt där åtal kommer att väckas.

Den 45-årige lärare som attackerades med kniv av en elev i Eslöv har kunnat ha möten med kollegor och berätta om sitt tillfrisknande. Samtidigt närmar sig åtal.
– Förundersökningen är snart klar, säger åklagaren Pernilla Nilsson till Skolvärlden.

Åklagaren begär att den 15-årige pojken ska stanna i häkte i 14 dagar till, men polisutredningen om hur det gick till när läraren attackerades av en maskerad elev och knivhöggs i magen börjar bli klar.

– Det är inte mycket som återstår innan jag kan lämna in en stämningsansökan, säger Pernilla Nilsson.

Eftersom det handlar om en minderårig gärningsman kommer processen snabbas på så fort åklagaren lämnat in handlingarna – inom 14 dagar kommer då elever och skolpersonal på Källebergsskolan vittna när Lunds Tingsrätt tar upp målet.

– Just nu är det någon form av vardag på skolan. Eleverna anpassar sig bra till situationen och vi gläds alla åt att den drabbade läraren kunnat ha digitala möten med sina kollegor, där han berättat om sin situation, säger rektor Annelie Arvidsson.

Hur mår läraren idag?

– Det går fortsatt framåt. Han tillfrisknar dag för dag och gör framsteg. Efter omständigheterna är det positivt, säger Annelie Arvidsson.

Är det bestämt när läraren återgår i tjänst?

– Just nu tänker vi bara på hans hälsa. Det är det viktigaste, säger Annelie Arvidsson

Eslövs kommun har gjort en utredning om händelsen – och krisarbetet efter knivattacken – den 19 augusti i Källebergsskolan, något som Lärarnas Riksförbund i Eslöv välkomnat. Arbetsmiljöverket undersöker också hur det gick till när den 15-årige pojken utlöste skolans brandlarm efter knivattacken.

Kommentera