Olika utslag

Knuffande lärare friad – och dömd

Läraren som knuffade en elev i Sollentuna har friats av både Lärarnas ansvarsnämnd och förvaltningsrätten, men när samma situation nyligen togs upp i hovrätten fälldes läraren för misshandel. 

Mer om Lärarnas ansvarsnämnd

I samband med lärarlegitimationsreformen skapades Lärarnas ansvarsnämnd som prövar legitimationer och

Det är bara Skolinspektionen som kan skicka ärenden till Lärarnas ansvarsnämnd.

Ärendena uppkommer efter en anmälan från rektor, en kollega eller en förälder, eller på eget initiativ från Skolinspektionen.

Nämnden ska meddela en legitimerad lärare eller förskollärare en varning om läraren varit:

oskicklig i sin yrkesutövning,
i eller i samband med yrkesutövningen gjort sig skyldig till brott som gör att hans eller hennes lämplighet att verka som lärare eller förskollärare kan ifrågasättas,
eller på annat sätt visat sig mindre lämplig att bedriva undervisning.

Vid allvarligare fall kan nämnden också återkalla en legitimation.

Beslutet kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol och därefter kammarrätten.

Källa: Skolinspektionen.

– Även om förvaltningsrättens dom kom efter hovrättens dom så tror jag inte att de kände till den, så hovrättsdomen är en ingrediens som vi funderar över nu när vi överväger om vi ska överklaga till kammarrätten, säger Marie Axelsson, chefsjurist på Skolinspektionen, som förordat en varning av läraren.

Händelsen, som alltså har prövats i flera instanser med olika utslag, utspelades på en idrottsdag i juni 2012. I Skolinspektionens beskrivning av förloppet har samstämmiga vittnen uppgett att en elev uppträtt aggressivt och respektlöst mot domare, andra spelare och publik under en fotbollsturnering. Flera lärare försökte då få eleven att sluta eller gå därifrån, men eleven vägrade. I en ”laddad situation” knuffade språkläraren den störande eleven så att eleven trillade på ett fotbollsmål. Läraren bad om ursäkt, talade med föräldrarna och pratade med sin chef.

Incidenten anmäldes till Barn- och elevombudet, som kom beslutade att läraren utsatt eleven för kränkande behandling och begärde skadestånd från huvudmannen för elevens räkning. Efter diskussion sänktes skadeståndsnivån, som kommunen betalade till eleven.

Skolinspektionen tog även fallet till Lärarnas ansvarsnämnd, som friade läraren från en varning. Vid en helhetsbedömning kom nämnden fram till att även om lärarens beteende var oacceptabelt, så skedde händelsen utanför lärarens undervisning. Den var heller inte så allvarlig att den ensam kan ligga till grund för att läraren ska anses mindre lämplig att bedriva undervisning.

Skolinspektionen var inte nöjd med Lärarnas ansvarsnämnds bedömning utan gick vidare till förvaltningsrätten, som förra veckan gick på nämndens linje och friade läraren.

– Jag kan bara konstatera att vårt överklagande avslogs. Vi ville ju ha en annan utgång, men samtidigt måste vi nu läsa vad domstolen säger för att se om vi kan acceptera det här domslutet eller om vi vill få till en ändring i högre instans, säger Marie Axelsson, som har ytterligare två veckor på sig att ansöka om prövningstillstånd i Kammarrätten.

Vid sidan om Skolinspektionens rättsliga processer polisanmälde eleven händelsen. Tingsrätten ansåg att det inte var motbevisat att läraren tilldelat knuffen för att hindra eleven från att olovligen ta sig in på planen och friade läraren, men nu står det alltså klart att hovrätten fäller läraren för misshandel av normalgraden med böter som påföljd. Två nämndemän motsatte sig dock beslutet för att de ansåg att det inte var ställt utom allt rimligt tvivel att läraren begått gärningen med uppsåt.

Lars Dirke, ordförande för Lärarnas ansvarsnämnd, känner inte till hovrättsdomen.

– För det första fanns den inte när vi fattade beslutet. Vi tog hänsyn till ett beskrivet händelseförlopp. Om det hade varit fråga om ett annat händelseförlopp så hade bedömningen kunnat bli en annan, men om det är exakt samma händelseförlopp tror jag inte att den hade inverkat. Samtidigt är det här bara spekulationer, säger han.

Rektorn på skolan vill inte kommentera hovrättsdomen, men berättar för Skolvärlden att läraren arbetar kvar på skolan i samma roll.

Oavsett utgången i just det här fallet så planerar Skolinspektionen att fortsätta att anmäla liknande incidenter till Lärarnas Ansvarsnämnd.

– Eftersom varje enskilt ärende är så unikt och har så speciella omständigheter och det är Lärarnas ansvarsnämnd som ska göra en helhetsbedömning så gäller det att de får möjlighet att göra det i några ärenden för att vi ska kunna ha en tydlig praxis. Jag tror att alla verksamma i professionen är behjälpta av det, säger Marie Axelsson.

Domstolarna ska informera Skolinspektionen när lärare döms till vissa typer av allvarliga brott. Lärarnas Ansvarsnämnd har hunnit återkalla legitimationen för en lärare som dömts för barnpornografibrott och sexuellt ofredande.

– Vi får ju inte information om alla brott som lärare döms för utan det handlar om specifik och allvarlig brottslighet och där påföljden blivit annan än böter. Så döms lärare till böter så får vi inte information om det, säger Marie Axelsson.

Skulle du vilja sänka gränsen för brott som ska anmälas till er, så att till exempel den här misshandelsdomen för Sollentuna-läraren hade nått er?

– Systemet trädde i kraft ganska nyligen så jag tycker inte man ska utvärdera det förrän det funnits ett tag och vi hunnit pröva flera olika anmälningar.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm