lovgardesskolan

Lennart Hellsborn, lärare på Lövgärdesskolan och LR:s huvudskyddsombud i Göteborg.

Våld

Kollegan efter mordet: ”En permanent kris”

Pengarna behövs nu. Det menar Lennart Hellsborn, LR:s huvudskyddsombud i Göteborg och lärare på Lövgärdesskolan i Angered där en lärare sköts till döds.
– Hot och våldsproblematiken som finns i förorterna påverkar även skolorna, säger han till Skolvärlden.

Under torsdagen sköts en man i 30-årsåldern ned utanför Lövgärdesskolan i Angered i Göteborg av två maskerade förövare som flydde platsen. Offret, som studerade till lärare och arbetade med en introduktionsklass, var en populär person på Lövgärdesskolan. Han har enligt polisen inget brottsligt förflutet.

– Däremot har rektorn förklarat att det fanns en hotbild mot honom, men inte vad det handlar om. Men han har inget kriminellt förflutet, säger Lennart Hellsborn.

Skjutningen inträffade vid niotiden på morgonen utanför Lövgärdesskolan och flera elever blev vittnen till mordet. Under fredagen har skolan stått öppen för lärare och elever, team av kuratorer och psykologer från andra skolor har hållt öppet hus för personal och barn- och unga som behövt prata.

– Det har skett väldigt värdigt. Vi har ett minnesrum och en del elever har besökt mordplatsen, säger Lennart Hellsborn.

Ett av Skolkommissionens förslag är ett statligt bidrag på sex miljarder kronor per år, som ska fördelas efter kommunernas socioekonomiska förutsättningar. Lövgärdesskolan ligger i ett utsatt område.

Enligt Skolverket har bidraget från staten varit för litet för att kompensera för socioekonomiska skillnader som uppstått efter kommunaliseringen och den ekonomiska krisen under 1990-talet, som skapade segregering.

– Det gäller att det här inte glöms bort, utan att vi får stöd till alla utsatta skolor storstadsområdena. Det här är en permanent kris, det handlar om barn med stora behov, så jag hoppas att det här inte bara blåser över. Vi behöver pengarna direkt och de måste nå ut i verksamheten, inte hamna i administration, säger Lennart Hellsborn.

Kommissionens Robin Hood-förslag går kortfattat ut på att fördela ett statligt bidrag så att utsatta kommuner får mer pengar, och välmående mindre.

– Det är ett stort och välkommet resurstillskott till de som behöver det mest och det är precis vad svensk skola behöver, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Allt gick enligt krisplanen på skolan i samband med dådet under torsdagen. Eleverna låstes in i sina klassrum medan polisjakten på mördarna pågick i området.

– Det går ju inte att förbereda sig på det här. Det var så klart tufft att hålla eleverna inne under så lång tid, men det gick bra. Det kunde ju ha drabbat elever också, säger han.

Kommentera