Skolstart

”Kom igång med fasta ramar tidigt”

In i vardagen så fort som möjligt. Det tipset ger Annika Sjödahl, som är ämneslärare i svenska och engelska på högstadieskolan S:t Iliansskolan i Enköping.

Det är många bitar som ska vara på plats när skolan startar. Annika Sjödahl och hennes kollegor har tagit en extra koll i korridorer och klassrum och sett till att det ser trevligt ut när eleverna kommer. Men hon tycker framför allt att det är viktigt att komma igång med undervisningen och fasta ramar så fort som möjligt när eleverna väl är på plats.

– När jag var ny i yrket var det vanligare med andra aktiviteter de första dagarna innan man började följa schemat. Men vi har många elever som behöver fasta ramar, och från och med andra dagen vill jag ha dem på plats. Då brukar det rulla igång med lektioner.

Vad är det svåraste med skolstarten?

– Är bara bitarna runt undervisningen på plats, som schema och planering, så brukar det gå bra. Ramar ger trygghet.

Hur förbereder du dig själv?

– Jag vill ha klart min planering. Då är det lättare att förankra syfte och varför eleverna ska arbeta med det de gör och vad som bedöms.

Hur hjälps ni åt i kollegiet?

– Vi har möten i arbetslaget varje dag för att fördela uppgifter och prata ihop oss kring sådant vi behöver. Vi delar med oss av tips och erfarenheter till varandra om det behövs. Det är så det ska vara, tycker jag.

Kommentera