horby_kommun

Hörby kommuns ledning är i blåsväder – igen.

Arbetsmiljö

Kommuncheferna: ”Vårt förtroende för kommundirektören är förbrukat”

32 kommunchefer i Hörby meddelar i ett brev till kommunstyrelsen att de saknar förtroende för högsta förvaltningsledningen.
Detta samtidigt som sex fackförbund ännu en gång anmäler samma ledning till Arbetsmiljöverket.

Brevet från de 32 cheferna tar sin utgångspunkt i den senaste skandalen i Hörby kommun, då höga chefer anklagas för sexuella trakasserier under en konferens i september. Undertecknarna utgör en stor majoritet av kommunens chefer och innefattar allt från rektorer till myndighets- och enhetschefer.

I brevet beskriver de ledningens ovilja att reda ut händelsen ordentligt, men också hur arbetsmiljön under kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd mer generellt präglas av en tystnadskultur och en rädsla att bli av med jobbet.

”Arbetsklimatet och arbetsmiljön är under all kritik. Rädslan för repressalier från kommundirektören är mycket stor” skriver de.

Efter påtryckningar från sex fackliga organisationer tillsatte kommunledningen en utredning av händelsen under konferensen på Örenäs slott, men cheferna som står bakom brevet är inte nöjda med hur den genomförs. Samma bedömning gör de fackliga organisationerna som nu anmäler kommunen till Arbetsmiljöverket.

Det finns en ilska i lärarrummen

Så sent som i mars i år hotade Arbetsmiljöverket kommunen med vite för att man inte gjort tillräckligt för att komma till rätta med mobbning och kränkningar, och nu anmäls man alltså ännu en gång.

Maria Westlund
Maria Westlund

De som berörs direkt av den svåra arbetsmiljö är chefer och medarbetare inom kommunens olika förvaltningar, men enligt Maria Westlund, kommunombud för Lärarnas Riksförbund och huvudskyddsombud för SACO i Hörby, når effekterna av det som pågår även ut i lärarrumen.

– Det finns en ilska i lärarrummen över att det får gå till såhär i en kommun. Den känslan måste vi i facken stå upp för. Som facklig kan jag inte vistas på någon skola idag utan att bli haffad av folk som undrar vad tusan det är som sker i vår kommun. Vi har medlemmar som berättar att de måste försvara att de jobbar i Hörby kommun när de träffar vänner, eftersom kommunens varumärke blir försvagat när den här typen av händelser inträffar, säger hon till Skolvärlden.

Kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd uttrycker förvåning över att facken gått vidare till Arbetsmiljöverket.

– Det kommer en rapport senast 8 oktober och innan dess finns det ingen anledning för skyddsombuden att koppla in Arbetsmiljöverket, säger hon till SVT.

Cheferna som undertecknat skrivelsen till kommunstyrelsen avslutar brevet med följande:

”Med ovanstående hänfört vill vi chefer anställda i Hörby kommun meddela kommunstyrelsen att vårt förtroende för kommundirektören är förbrukat.”

Kommentera