klassrum_utan_assistenter1
Elevassistenter

Två av tre elevassistenter försvinner: ”Slår mot eleverna”

75 elevassistenter ska bli 25 när kommunen sparar.
Facken befarar stora konsekvenser för skolorna. 

Under ett möte mellan arbetsgivaren och ombud från Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Kommunal gavs beskedet att endast 25 av nuvarande 50 tjänster får vara kvar. Av totalt 75 elevassistenter har 25 redan fått gå.

– I slutändan kommer det att slå mot de elever som har störst behov av stöd, säger Lena Sikku som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Kiruna. 

Lena Sikku, kommunombud, LR. Foto: privat
Lena Sikku, kommunombud, LR. Foto: privat

Enligt Lena Sikku har elevassisterna inneburit en avlastning för lärarna i Kiruna. Med en assistent i klassrummet har lärare kunnat jobba enskilt med de elever som behöver särskilt stöd, men nu försvinner den möjligheten för många. 

– Lärarna har det tufft redan som det är. Många oroar sig för vad det här kommer få för konsekvenser, säger Lena Sikku. 

Eva Lönnelid är förvaltningschef på kultur- och utbildningsförvaltningen i Kiruna. Hon säger att sparkrav inte är främsta orsaken till neddragningen på assistenter:

– Vi har som mest haft 75 assistenter på tolv skolor. Nu har vi gjort en översyn av det verkliga behovet och tycker inte att vi nått önskade resultat på det sätt vi jobbat, säger hon. 

Nu väntar en omorganisering där elevassistenterna kommer utgöra en stab med egen chef. På det sättet ska skolorna kunna dela på de kvarvarande 25 assistenterna.  

– Om det fungerar bra kommer kostnaderna att minska. Men vi satsar samtidigt mer pengar på att jobba proaktivt med elevhälsa och stärker upp med fler kuratorer och skolsköterskor, säger Eva Lönnelid.

I veckan meddelade regeringen att man satsar på fler lärarassistenter. Kan det bli aktuellt i Kiruna?

– Inte i nuläget men vi kommer att titta på det längre fram, säger Eva Lönnelid. 

Kommunal, som ansluter elevassistenter, och de båda lärarfacken i Kiruna gör nu gemensam sak. Tillsammans kommer man att överlämna en risk- och konsekvensanalys till arbetsgivaren.

Kommentera