pengar_etuna
Lärarlönelyftet

Kommunens lärarlönemiss kostade 12 miljoner

Eskilstuna kommun missade att ansöka i första omgången av lärarlönelyftet. Det innebär drygt tolv miljoner i förlorade pengar som redan har betalats ut till lärarna. 
– För mig är det här förstås en nyhet som jag inte är glad att få höra, säger Åsa Lundkvist, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Nu har Sveriges kommuner och fristående skolor bestämt vilka lärare som ska få statsbidrag och begärt ut nästan 1,4 miljarder kronor från Skolverket för att höja lärarlönerna. Det rör sig om sammanlagt 286 kommuner och 665 övriga skolhuvudmän som har begärt ut pengar inom ramen för regeringens satsning på lärarlönelyftet. Detta kan betyda att drygt 90 procent av pengarna kommer att användas under den första perioden.

Men det fattas några. Fyra kommuner – Enköping, Eskilstuna, Ulricehamn och Älvkarleby – samt 121 fristående skolhuvudmän har inte begärt få ta del av lärarlönelyftet. I Eskilstuna kommun trodde utbildningsförvaltningen att ansökan hade kommit in till Skolverket, men någon ansökan har förvaltningsmyndigheten inte fått.

– Vi trodde att vi hade sökt. Nu måste vi reda ut vad som har hänt i vår ansökan och varför den inte har gått in. Men vi hade tron om att det hade skickats in i fredags. Jag fick besked alldeles nyss att Skolverket inte hade kunnat ta emot vår ansökan. Något har strulat på vägen, säger Åsa Lundkvist, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Andreas Spång, chef för statsbidragsenheten på Skolverket, om den olyckliga situationen:

– Rent juridiskt måste det skickas in en ansökan och att den ska vara inkommen till myndigheten senast 23:59 i går (Läs: 1 november). Är den inte det så är den försent inkommen. Vad det beror på, ja det kan det finnas olika skäl till, men den är inte inkommen till Skolverket i alla fall, säger Andreas Spång till Skolvärlden.

Kommunen har enligt Åsa Lundkvist redan betalat ut ungefär tolv miljoner till lärarna. Hur många lärare det inbegriper kan hon inte svara på.

– Vi måste försöka hitta en lösning där vi kan få Skolverket att hjälpa oss så vi kan få in vår ansökan.

Om ni inte får någon hjälp då?

– Det har jag inte hunnit tänka på. Det är klart att det är tumult. Jag hade ändå tron om att ansökan skulle gå in som den skulle. För mig är det här förstås en nyhet som jag inte är glad att få höra.

Andreas Spång på Skolverket säger att det så klart är ”jätteolyckligt att det här sker om man hade som avsikt att skicka in men inte får in den”.

– Det får självklart konsekvenser för Eskilstuna, vilket inte är bra. Samtidigt är det så att regleringen finns till för att det ska finnas en förutsägbarhet att det är de här datumen man söker. Det handlar om att det ska vara en rättssäker prövning i förhållande till att man ska hinna få ut pengarna under budgetår och så vidare.

Det finns alltså ingen möjlighet för Eskilstuna kommun att ta del av pengarna?

– Nej, säger Andreas Spång.

Jessica Olsson, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Eskilstuna kommun:

– Det är en katastrof. Vi har samverkat principer för lärarlönelyftet där det står att det här är under år, man får alltså ett år i taget. De personalrapporter som är tecknade är skrivna fram till den 17 juni. Det betyder alltså att fram till dess så får Eskilstuna kommun stå för den kostnaden själv.

– Det här är duktiga lärare som får löneökning, så man kan inte dra bort de här pengarna. Det blir jättetokigt. De här lärarna förtjänar det efter den arbetsmängd och resultat man uppnår. Om nu någon, den berömda någon, inte har sökt de här miljonerna då får Eskilstuna kommun stå sitt kast. Det ska inte ligga i fatet vid nästa lönerevision, till exempel.

Jessica Olsson berättar att hon har fullt förtroende för förvaltningen, trots missen.

– Den mänskliga faktorn finns alltid med. Huvudsaken är att det inte drabbar lärarna som har fått de här pengarna. Var de tar pengarna från kan jag inte svara på. Men det ska inte drabba våra medlemmar, utan det är en tjänsteman som på något sätt har begått en felaktighet. De får ta de konsekvenserna som uppstår, säger hon.

Under morgonen meddelade Barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna att de medel som skulle rekvireras redan har börjat betalas ut i form av löner till de berörda lärarna. Dessa pengar kommer inte att återkrävas. Lärarlönelyftet kommer alltså att genomföras i Eskilstuna oavsett statsbidraget. Barn- och utbildningsförvaltningen kommer bland annat i samråd med SKL (Sveriges kommuner och landsting) att ta kontakt med Skolverket för att höra om ansökan kan skickas in en gång till för handläggning trots att sista ansökningsdatum passerat.

– Staten har ju avsatt de här pengarna för just lärarlönelyftet, så vi hoppas att de pengar som är reserverade ska komma till nytta även för oss under hösten. Som den goda avsikten var, säger Åsa Lundkvist i ett pressmeddelande.

Den missade ansökan gäller för höstterminen 2016. Under vårterminen 2017 kommer Eskilstuna kommun liksom andra kommuner att skicka in en ny ansökan.

Skolvärden har sökt de övriga kommunerna utan något svar.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm