Visselblåsaren

Per Kornhall får skadestånd efter förlikning

Upplands Väsby ska betala totalt 1,2 miljoner kronor till skolutvecklaren efter att Lärarnas Riksförbund och SKL har nått en överenskommelse.

Redan i somras lämnade arbetsdomstolen det preliminära beskedet att de skäl som Upplands Väsby kommun angett för Per Kornhalls avsked inte dög. Inte ens till en vanlig uppsägning. Trots det beskriver han de gångna månaderna som en mycket prövande tid för honom själv och hans familj.

Nu, ett knappt halvår efter DN-artikeln som gjorde Per Kornhalls dilemma till allmän kännedom och startade en debatt om visselblåsares situation i Sverige, har han kommit ut på andra sidan.

– För mig är den en enorm lättnad. Nu kan jag lägga det här bakom mig. Det har varit en påfrestande process, men jag kommer ur det med hedern i behåll.

Ser du det här som att kommunen i viss mån erkänner att de gjorde fel?

– Det är ju inte så det fungerar när man når en förlikning. Men det spelade förstås stor roll att arbetsdomstolen underkände deras grunder för avsked på alla punkter.

Vad ska du göra nu?

– Nu har jag inte så bråttom. Dyker det upp ett spännande jobb så tar jag det, annars kan jag hålla mig flytande ett tag och fortsätta skriva, föreläsa och jobba som konsult.

De 1,2 miljoner som Upplands Väsby ska betala utgörs av dels 175 000 kronor i rent skadestånd, och dels 19 månadslöner.

Kommentera