sjostedt_kristersson

Jonas Sjöstedt och Ulf Kristersson

| Foto: Jessica Segerberg/Fredrik Wennerlund
Nedskärningar

Kräver krismiljarder för att stoppa nedskärningar

V och M kräver att regeringen skjuter till pengar till välfärden i krisande kommuner och regioner.
– Situationen i skolan börjar bli ohållbar, säger Daniel Riazat (V).

Skolvärlden har skrivit åtskilliga spaltmetrar om krisen i kommunerna, med nedskärningar och besparingar på skolan som följd. På tisdagen gick både Vänsterpartiet och Moderaterna ut i varsin presskonferens och krävde att regeringen omedelbart skjuter till flera miljarder till både kommuner och regioner.

Daniel Riazat
Daniel Riazat | Foto: Jessica Segerberg

–  Vi ser hur kommun efter kommun tvingas göra stora nedskärningar, vilket bland annat drabbar förskolan och skolan hårt. Situationen börjar bli ohållbar både i skolan och i andra delar av välfärden, säger Daniel Riazat (V), ledamot i utbildningsutskottet, till Skolvärlden.

Vänsterpartiet är missnöjda med regeringens prioriteringar i höstbudgeten, och nu vill man sätta press på den att tillföra medel för att motverka fler nedskärningar i 2020. Partiledare Jonas Sjöstedt förväntar sig ett svar från regeringen på onsdagen. Får han inte gehör för kravet tänker han förhandla med M och KD redan samma dag för att ta fram gemensamma krav för att öka pressen.

Enligt M-ledaren Ulf Kristersson är läget akut när kommuner tvingas skära ner samtidigt om man går in i en begynnande lågkonjunktur.

– Nu ser inte regeringen att det är ett akut läge, men vi ser ett akut läge. Då tycker jag att det är vårt ansvar som opposition att lägga de förslag som skulle kunna genomföras, säger han till TT.

V vill att regeringen avsätter minst 10 miljarder för att hindra välfärden från att krascha, medan M nöjer sig med tre miljarder.

Daniel Riazat, M begär en knapp tredjedel så mycket pengar som ni gör. Hur ska ni enas?

– Hur de förhandlingarna kommer att ske kan vi inte gå in på nu. Men nu vill vi få regeringen att ändra på sin politik och skjuta till mer pengar. Hur mycket det exakt hamnar på i slutändan är svårt att säga, säger Daniel Riazat.

Han menar att kommuner runt om i landet sätter orealistiska budgetar och sedan straffar verksamheterna när de inte lyckas hålla budget.

– De som jobbar i skolan gör sitt bästa för att erbjuda god kvalitet och samtidigt hålla budget. Men om budgeten i grunden inte fungerar så är det inte verksamheten det är fel på om man överskrider den. Jag har sett exempel på just det både i alliansstyrda kommuner och andra. Det behövs mer resurser från staten, säger Daniel Riazat.

Känns det märkligt att ni i Vänsterpartiet samarbetar med Moderaterna för att en Socialdemokratisk regeringen ska skjuta till resurser till välfärden?

– Det som känns mest märkligt är att vi har en S-regering som för en borgerlig politik. Verksamheter har svårt att leva upp till skollagen idag. Ett exempel är särskilt stöd som vi vet att fler hade behövt, men man kan inte sätta in resurser för att pengarna inte finns. Det som oroar mig mest just nu är att de alldeles för små resurserna i kombination med marknadssystemet ska leda till att personalen inte orkar med. Det drabbar barnen i slutändan, säger han.

Senare gick även Kristdemokraterna ut och krävde att regeringen omgående avsätter mer pengar till välfärden.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén välkomnar initiativet.

– Snabba åtgärder måste nu till och jag utgår från att partiledarna i morgondagens partiledardebatt tar tillfället i akt att redovisa sina förslag på hur man får stopp på den besparingsvåg som nu drabbar svensk skola. Det är inte rimligt att i ett läge med stigande arbetslöshet spara på det som bygger vårt land starkare säger hon.

Efter ondagens riksdagsdebatt lovade statsminister Stefan Löfven (S) mer pengar till välfärden. Utbildningsminister Anna Ekström (S) bekräftar för Skolvärlden att mer pengar kommer till kommunerna och regionerna i vårbudgeten, men säger att hon inte kan gå in på några summor. I nuläget är det också oklart hur mycket som kommer att gå till skolan.

– Det viktiga beskedet från Stefan Löfven var att välfärden behöver mer resurser. Det är någonting som vi i regeringen har varit väldigt tydliga med, säger hon.

Både Moderaterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna menar att pengarna behövs nu. Delar du bilden att läget är akut?

– Ja, jag är medveten om att det är ett pressat läge i många kommuner, men ska man se till att den kommunala ekonomin fungerar väl måste man också ha ordning och reda i budgetprocesser. Vi har en ordning för hur regeringen och riksdagen ser till att resurserna kommer till kommuner och regioner, och det är ingen slump att vi har ordentliga och strikta budgetregler.

Kommentera