syv_gotland_2
Syv

Kris på Gotland – alla grundskolor saknar syv

Det råder en enorm brist på studie- och yrkesvägledare.
Just nu saknar alla grundskolorna på Gotland en behörig syv:are.
– Min största rädsla och oro är att vi som är inne och jobbar ska gå på knäna, säger Carina Levander, studie- och yrkesvägledare vid Wisbygymnasiet Norr och IM-SPR.

Bristen på studie- och yrkesvägledare slår hårt mot Gotland. De samtliga sju grundskolorna som finns på ön saknar just nu behörig studie- och yrkesvägledare. Nu larmas det om en krisartad situation.

– Vi har haft våra jobbannonser ute i hela fyra omgångar – bara det här året. Men vi får liksom inte någon behörig att söka till Gotland, säger Carina Levander, studie- och yrkesvägledare vid Wisbygymnasiet Norr och IM-SPR.

Situationen gör att man på skolorna har blivit tvungna att fylla ut platserna med pensionärer och lärare som är intresserade av att hjälpa till.

– Vi kommer med hjälp av intern eller extern hjälp göra snabbutbildning av dessa, säger Carina Levander som är delaktig i den processen.

– Det här är ett problem som bara har blivit större och större under de senaste åren.

I dagsläget finns det bara en pensionär som hjälper till på halvtid på en grundskola. Och en syv som egentligen är på vuxenutbildningen som hjälper till att stödja på grundskolan. Men annars finns det ingenting som stödjer de övriga skolorna på Gotland.

– Vi är i den situationen att vi har fått order från våra politiker att vi ska jobba med studie- och yrkesvägledning nere i de yngre åldrarna i skolan.

– Men det finns ju ingen möjlighet att vi ska klara av och kunna fullfölja det med tanke på dagens bemanning, säger hon.

Carina Levander vittnar om en situation som är ohållbar, och många av hennes kollegor är djupt oroliga.

– Även om vi vet att många är under utbildning så måste vi som är syv:are orka med under den här tiden. Själv har jag nästan 700 elever. Jag hinner inte med, det är omöjligt. Det är inte kul alls. Det går inte längre.

– Vår chef är ju också medveten om att hon inte kan köra oss i sank för då kommer det bara situationen att bli ännu värre. Med sjukskrivningar och så vidare. Min största rädsla och oro är att vi som är inne och jobbar ska gå på knäna.

När Carina Levander nyligen var inne och kollade på antalet jobb som var utlistade för studie- och yrkesvägledare så fanns det över 120 stycken jobbannonser över hela landet.

–  Det är brist på studie- och yrkesvägledare, det skulle behövas utbildas ännu fler. Jag tror att de yrkesverksamma här i Sverige skulle önska att det blev betydligt fler utbildningsplatser så vi verkligen får personal. 

Kommentera