Skolattacken

Krisarbetet pågår – polisens avspärrningar kvar på skolan

”Det hålls kontinuerliga förhör med den misstänkte”

Niklas-Anderberg-malmo

Niklas Anderberg, utbildningschef för gymnasieförvaltningen i Malmö stad, agerade rektor på Latinskolan i Malmö när polisens insatsstyrka sökte av skolan.

Polisen har kvar avspärrningar där lärarna på Malmö latinskola mördades av en elev.
Själva krisarbetet fortsätter också.
– Det får helt enkelt ta den tid det tar att återerövra vardagen på skolan. Människor drabbas så olika av ett trauma, säger Niklas Anderberg som är förvaltningschef i Malmö stad.

När larmet om pågående dödligt våld ringdes in till SOS Alarm klockan 17.12 förra måndagen var halva skolledningen på tjänsteresa i Göteborg – samtidigt som de kvarvarande var inlåsta på sina rum under inrymningen.

Då fick Niklas Anderberg, utbildningschef för gymnasieförvaltningen i Malmö stad, kliva in på plats samtidigt som polisens insatsstyrka sökte av skolan.

Niklas Anderberg uttrycker det så här:

– Jag tog över rektorns roll tills han kom tillbaka till Malmö. Det var så otroligt mycket att göra att det blev naturligt att han då tog ansvaret för skolpersonal och elever och att jag fortsatte stötta med allt runt omkring. Först gick förvaltningens krisgrupp in. Sedan byggde vi snabbt på med mer samtalsstöd i samarbete med skolan, kyrkan och andra instanser i samhället.

Efter en nästan två timmar lång inrymning – då polisens insatsstyrka sökte igenom skolan för att förvissa sig om att det inte fanns fler offer än de två döda kvinnliga lärarna i 50-årsåldern eller någon mer gärningsman i lokalerna – gällde det att ordna fram en lokal.

– Vi löste det genom att få tillgång till en annan skolbyggnad i närheten av Malmö latinskola där vi kunnat samla personalen. Det var där vi senare fick ge det smärtsamma dödsbudet, det var där vi kunde sörja tillsammans och prata och informera. Det var viktigt att ha den här platsen, säger Niklas Anderberg.

Det finns planer för hur en stor skola i Malmö ska agera vid kriser.

– Visst försöker man följa mallen när något sådant här händer, men det är en exceptionell händelse som det inte riktigt går att förbereda sig för till fullo. Rektor Fredrik Wemmensjö och jag har hela tiden också försökt stämma av och fråga varandra ”Är det något vi inte tänkt på som vi behöver vi göra nu eller i morgon?”. Så det blir också så att man tar en del nya beslut från dag till dag, säger Niklas Anderberg.

När det gäller samarbetet med facken efter attacken på Malmö Latinskola säger han så här:

– Fackrepresentanterna har informerats hela tiden. Första samtalet hade vi på morgonen efter incidenten. Sedan har det löpt på. Får vi synpunkter tar vi dem till oss. Kan vi svara på frågor vill vi göra det.

Niklas Anderberg ser inget slutdatum för stödinsatserna.

– Nej, det här får ta den tid det tar. Att planera en successiv återgång till undervisning i skolan är en sak, men att återerövra vardagen är en helt annan. Jag har ju förstått från andra skolor som råkat ut för liknande saker att det tar tid och att det kanske aldrig riktigt blir det samma igen, säger han.

Niklas Anderberg tystnar en stund och tillägger:

– Dessutom är trauma och sorg så individuellt. Alla, både vuxna och elever, är ju i sin egen fas. Sedan kan ett nyhetsinslag eller synen av poliser på skolan väcka en gammal känsla och återskapa minnen och stress.

Nils Norling, talesperson på polisregion Syd, har förståelse för det.

– Tyvärr måste vi ha kvar en mindre avspärrning på tredje våningen där allt hände. Men vi hoppas att våra tekniker snart ska vara klara där så att allt blir som vanligt igen. Vi vill inte göra intrång i skolmiljön längre än det absolut är nödvändigt, säger han.

Polisen har säkrat filmer från skolattacken.

– Jag kan bekräfta att vi har material från övervakningskameror och att vi även har tillgång till annan film, säger Nils Norling.

Obekräftade uppgifter i media säger att den 18-årige eleven varit svartklädd, något maskerad och beväpnad med yxa när han iakttagits av den ena läraren och att han därefter väntat ut henne utanför en toalett på tredje våningen innan han gick till attack.

Det vill polisen inte kommentera över huvudtaget.

– Jag kan givetvis inte gå in på vad filmerna visar. Det råder förundersökningssekretess där. Samma sak när det gäller din fråga om just skoldatorn (det finns uppgifter om att 18-åringen gjort sig av med den innan dådet, reds anm). Jag kan däremot säga att vi beslagtagit dator och mobil. Men vilka går vi inte in på. Eller vad som finns på dem, säger Nils Norling.

Han poängterar att polisen i Malmö arbetar metodiskt med utredningen.

– Jag kan nog säga att vi redan förhört alla drygt femtio personer som fanns på plats i skolbyggnaden och har deras vittnesmål. Det hålls kontinuerliga förhör med den misstänkte. Och vi är noggranna med att göra vårt yttersta för att den här brottsutredningen ska ge ett så bra svar som möjligt på frågan varför det här hände. Vid sidan om det polisiära och rättsliga tror jag att det svaret är viktigt på ett rent mänskligt plan för anhöriga, alla i skolan och även för Malmö som samhälle för att gå vidare efter ett stort trauma, säger Nils Norling.

Kommentera