kristina_salenstedt_linder

Kristina Salenstedt Linder är studie- och yrkesvägledare på Blackebergs gymnasium i Stockholm.

| Foto: Magnus Glans
SYV

Kristina: Därför är jag studie- och yrkesvägledare

Arbetet som studie- och yrkesvägledare är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Kristina Salenstedt Linder är studie- och yrkesvägledare på Blackebergs gymnasium i Stockholm. Här berättar Kristina om varför hon är syvare – och vad hon skulle vilja förändra.

Därför är jag studie- och yrkesvägledare

– Jag tycker om att jobba med ungdomar. Det gjorde att när jag var i en brytpunkt och ville göra något nytt, valde jag att utbilda mig till studie- och yrkesvägledare. Mitt arbete som syv ställer krav på mig att jag är väl insatt i både utbildning och arbetsmarknad, även trender och nya yrken. Jag jobbar med elever på språk-introduktion och på ett av skolans högskoleförberedande program. Det är många bollar i luften samtidigt men jag gillar utmaningen. Så jag trivs på jobbet och känner mig oftast uppåt när jag går dit på morgonen.

Bästa stunden i veckan

– Det är när jag haft en bra lektion med övningar kring yrken och utbildningar, val och väljande och då oftast i samarbete med någon lärarkollega i språk-introduktionsarbetslaget. Det är fantastiskt när jag känner att jag och eleverna i dialog har lyckats vidga perspektiv och delge erfarenheter som i bästa fall gör att eleverna kommer vidare i sin valprocess. 

Det här skulle jag vilja förändra

– Att vi studie- och yrkesvägledare får slippa arbeta med diverse administration som inte är direkt kopplad till själva studie- och yrkesvägledningen. Det borde också finnas en reglerad nivå för hur många elever det högst får vara per studie- och yrkesvägledare. Och så tycker jag att det borde krävas en legitimation för att få arbeta som studie- och yrkesvägledare, precis som för lärare. Det skulle som jag ser det säkra att elever och vuxna verkligen får professionell vägledning av utbildade studie- och yrkesvägledare.

Kommentera