Annons
Läraradministratörerna tar över en del av lärarnas pappersarbete.

Läraradministratörer ger lärarna mer tid

Publicerad 1 maj 2017

På Gröna Dalenskolan i Bålsta får lärarna avlastning av läraradministratörer, som tar hand om uppgifter som ligger utanför undervisningen.
– Jag kan spara fyra timmar en vecka, säger ämnesläraren Martina Söderlund.

Relaterat

Svenska lärare lägger ungefär 50 procent av sin arbetstid på administrativa uppgifter, enligt Anders Ivarssons forskningsprojekt ”Begravd i papper” från 2016. När Skolvärlden hösten 2015 frågade 1 100 LR-medlemmar om deras arbetssituation, uppgav en majoritet att undervisningstiden hade ökat under de två senaste åren. Tre av fyra svarade att de inte har tillräckligt med tid till förberedelser och efterarbete i samband med undervisningen.

I ett försök att minska den bördan har Gröna Dalenskolan i Bålsta anställt en läraradministratör per stadie, som ska avlasta lärarna och ge dem bättre möjligheter att fokusera på kärnuppdraget: att undervisa.

Martina Söderlund– Som lärare får man utföra arbetsuppgifter som skulle passa allt från en kurator till en vaktmästare. Och en del av de sakerna kan göras av någon annan. Det kan vara saker som att fördela skåp, hjälpa till med glömda inloggningar, hålla koll på vem som varit sjuk och fördela läxor och prov som de har missat. Läraradministratören samlar och delar ut information, följer upp frånvaro, IKT, organiserar lovskola och alla möjliga papper, säger Martina Söderlund, lärare i matematik, NO och teknik på högstadiet.

Hon har jobbat på Gröna Dalenskolan i två och ett halvt år, och har jobbat som lärare i femton år totalt. Det var hon och hennes lärarkollegor som tog upp med skolledningen att något behövde göras åt arbetsbelastningen, och ledningen var villig att satsa.

Att hon sparar tid tack vare den nya arbetsfördelningen är det ingen tvekan om, men precis hur mycket tid hon sparar varierar från vecka till vecka.

– Det kan ju komma sjok ibland. I början av terminen kan det vara mycket info som ska ut och då kan jag spara tre fyra timmar på en vecka. En annan vecka är det en halvtimma med kopiering, eller att han tar ett elevsamtal istället för mig. Men jag tror att vi hinner planera, dokumentera och utvärdera lektioner bättre, säger hon.

Har du fått andra arbetsuppgifter, eller fler lektioner, i samband med avlastningen?

– Nej, vi har varit vaksamma på den fällan. Du kan ju hamna i den fällan ändå, oavsett om du har en assistent eller inte, när du täcker upp för kollegor. Men skolledningen resonerar inte på det sättet, tack och lov.

En assistent på högstadiets 15 lärare frigör förstås inte lärarna från all administration, och Martina Söderlund är också tydlig med att vissa uppgifter måste ligga på läraren. 

– Vi lämnar bort vissa saker men inte andra. Ett glosförhör i engelska eller en räkneövning i matematik vet jag att han kan rätta. Men vissa uppgifter måste jag ta hand om för att ha koll på klassen.

Hur går fördelningen till rent konkret? Blir det huggsexa om administratörens hjälp?

– Han sitter i vårt personalrum så kan det ske direkt över bordet. Eller så kan man maila att det behöver beställas material. Olika lärare är olika benägna att be om den här hjälpen, och det skiftar också beroende på vilket ämne och vilken erfarenhet man har, säger Martina Söderlund.

Sammantaget är hon positiv till upplägget.

– Det här är jättebra. Jag tror att det framför allt handlar om att det är en teamkänsla. Man står inte själv, man kan både bolla tankar och få praktisk hjälp. Det finns en extra person, och det är ofta det som fattas.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Annons
Annons

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

Annons

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Annons
Annons
Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Annons
Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons