Ukraina

Lärare anges av elever: Får böter och fängelse eller flyr

rysk lärare putin

Engelskläraren Marina Dubrova är en av flera lärare i Ryssland som angetts av sina elever. Marina fick böter. Hennes kollega Irina Gen spelades in av en missnöjd elev och är nu åtalad och riskerar 15 års fängelse..

| Foto: Privat och Shutterstock

Engelskläraren Marina Dubrova angavs av sina elever och fick böter.
Irina Gen, lärare på en elitskola i idrott, spelades in av en missnöjd elev och är nu åtalad och riskerar 15 års fängelse.
–Det finns fler lärare som riskerar fängelse. Jag hade ren tur som lyckades fly från Ryssland, säger Kamran Manafly till Skolvärlden.

Kamran Manafly fick flera lärarkollegor emot sig när han vägrade att undervisa eleverna i Valdimir Putins propaganda om invasionen av Ukraina. Rektorn, som är politiskt aktiv, hotade den 28-årige geografiläraren med att hon skulle göra sitt yttersta för att han skulle få 15 års fängelse.

Läraren Kamran Manafly tvingades fly från Ryssland.

– Men jag har haft stöd av många elever. De har hört av sig även under min landsflykt och det är jag tacksam för, säger Kamran Manafly.

Nu börjar uppgifter om ryska lärare som råkat ännu värre ut att nå västvärlden via nyhetsbyråer.

De har dessutom blivit angivna av sina egna elever. Bevisen som förmedlats vidare från elever till polisen är mobilinspelningar från lektioner i skolan.

”Förvånad över barnens hat”

Marina Dubrova är lärare på den ryska ön Sachalin, norr om Japan, och säger så här till sajten Sibir Realii (citat som översatts från ryska av Joachim Kerpner på Aftonbladet):

– Jag är förvånad över nivån på barnens hat.

Marina Dubrova undervisar tonåriga elever, på motsvarigheten till högstadiet i Sverige, i engelska. Precis som Kamran Manafly har hon vägrat att undervisa eleverna i propaganda och att säga att ”insatsen i Ukraina är en fredsoperation för att stödja landets ryskspråkiga”.

Trots elevernas slagord i skolkorridorerna om att ”Krim är vårt” sade Marina Dubrova på en lektion att hon inte stödde den ryska arméns framfart i Ukraina.

Någon av eleverna spelade in henne. Inspelningen hamnade hos polisen. Och hon fick 30 000 rubler (cirka 3000 svenska kronor) i böter.

Hon riskerar 15 års fängelse

Men straffet för liknande uttalanden kan bli hårdare än så för ryska lärare. Den 4 mars tillkom paragraf 207.3 i den ryska strafflagen för ”spridning av uppenbart lögnaktig information om de beväpnade styrkorna.

BBC:s ryskspråkiga sajt har intervjuat advokat Aleksandr Fedulov som berättar om sin klient Irina Gen, som är engelsklärare på Olympiska reservskolan som ligger i Penza och har potentiella elitidrottare som elever.

Irina Gen är åtalad och riskerar maxstraffet, 15 års fängelse, för att ha brutit mot paragraf 207.3.

Allt började med att en flicka i åttonde klass klagade på att sanktionerna mot Ryssland hindrade henne från att vara med i en europeisk tävling.

Då svarade läraren, enligt sin advokat, så här:

– Jag tycker det är rätt, så länge Ryssland inte beter sig på ett civiliserat sätt.

Spelades in av en elev

Också Irina Gen spelades in av en elev när hon på en lektion sa att Ryssland försöker störta regeringen i ett annat land. Hon jämförde sitt land med Nordkorea när hon beskrev hur totalitär situationen är.

Inspelningen hamnade hos polisen och kommer vara bevis mot läraren i en kommande rättegång.

Kamran Manafly befarar att angiveriet mot lärare är mer utbrett än vad som hittills kommit fram.

– Tyvärr är det en mycket kvalificerad gissning att många fler lärare angetts av sina elever, men också av kollegor. Det är sorgligt, säger han till Skolvärlden.

Kommentera