skolmarsch_sthlm

Initiativtagaren och läraren Alexander Skytte leder marschen på Stockholms gator. Foto: Katarina Sandberg

Skolmarschen

Här protesterar hundratals mot nedskärningarna

”Hör oss vråla, sluta snåla!” 
Så lät det när hundratals personer samlades på Sergels torg för att protestera mot nedskärningarna i skolan. 

Så många som sju av tio kommuner planerar att skära ner på skolan kommande år. Men lärare har fått nog av nedskärningar. Redan i våras genomfördes stora manifestationer med tusentals lärare under parollen Lärarmarschen – och i helgen var det dags igen.

Den här gången gjorde skolledare, fritidspedagoger, studie- och yrkesvägledare och föräldrar gemensam sak. I tolv städer från Trelleborg i söder till Piteå i norr marscherade man under namnet Skolmarschen. 

På Sergels torg i Stockholm var läraren Pernilla Wallgren en av dem som höll tal:
”Problemet är att vi erfarna lärare flyr skolan. Vi orkar inte mer! Vi orkar inte med de här stora elevgrupperna, vi orkar inte med den omöjliga uppgiften att inkludera alla. Vi orkar inte med den samvetsstress som vi ständigt och jämt behöver hantera. Sluta skär ner, tack!

Sedan marscherade demonstrationståget genom staden till tonerna av slagord som ”Hör oss vråla, sluta snåla” och ”effektivisera inte mera”.

Modersmålsläraren Abboud Aphrem var en av de som var på plats. 

– Jag är här för att markera och tala tydligt och klart – enough is enough. Istället för att effektivisera borde vi investera. 

Specialpedagogen Maria Lindgren som var på plats både i egenskap av skolpersonal och förälder var inne på samma spår. I handen bar hon en skylt där det stod ”Våra barn blev utbrända i skolan – på grund av bristande resurser”.

– Jag är här för att Sverige har dragit ner för länge och för mycket på våra barn under så lång tid. Jag är här för mitt barn och alla andras barn som blir utbrända på grund av bristande resurser i skolan.  

Vad hoppas du att en sådan här marsch kan leda till? 

– Att man börjar värdera den lilla, lilla människan. Att man börjar se utifrån ett humanistiskt perspektiv att det finns barn som lider fruktansvärt mycket. En kamp för ett barn är också en kamp för en hel familj. 

Initiativtagaren Alexander Skytte konstaterade att det var färre på plats än under vårens lärarmarsch, men var ändå nöjd med utfallet. 

– Det är mycket mer energi här idag och mer känsla av upp till kamp, vilket är oerhört roligt att se. Vi har varit färre, men vi har låtit mer. Sedan känner många att vi har varit få och det kan man tycka, men man måste se det som en progression – det här är inte en färdig produkt.

Det här är ju den andra marschen mot nedskärningar som ni gör. Vad har hänt sedan lärarmarschen i vår?

– Inte så mycket har hänt, även om det har kommit upp lite mer på agendan. Bluffen har synats, folk har förstått att effektiviseringar är detsamma som nedskärningar. Men det har inte blivit bättre. 

Vad hoppas du att helgens skolmarscher leder till?

– Jag hoppas att vi som är yrkesverksamma får mer mandat och mer att säga till om. Och att det händer grejer. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm