pensionarer
Lärarbristen

Fördubbling av antalet lärare över 67 år

En generell dispens för pensionerade lärare ska hjälpa till att lösa lärarbristen i Malmö stad.
På ett år har antalet lärare över 67 år mer än fördubblats.

Medarbetare över 67 år i Malmö stad

TOTALT

  • Maj 2016: 20
  • Maj 2015: 10

LÄRARE: 

  • Maj 2016: 17
  • Maj 2015: 8

FRITIDSPEDAGOGER:  

  • Maj 2016: 1
  • Maj 2015: 0

Äldsta medarbetare: 75 år

Källa: Grundskoleförvaltningen, Malmö stad

Inom grundskolan i Malmö stad finns nu en generell dispens för att kunna anställa lärare som är äldre än 67 år.

– Vi, liksom övriga kommuner i landet, står inför en utmaning vad gäller att kunna bemanna med legitimerade lärare. Det är en kompetensförsörjningsutmaning som vi behöver jobba med på många olika sätt, säger Kim Nybble, hr-chef på grundskoleförvaltningen i Malmö stad.

Catharina Niwhede.
Catharina Niwhede.

Malmö kommuns grundregel är att anställda ska gå i pension senast vid 67-årsdagen. Undantag hanteras normalt av kommunens arbetsgivarutskott, men nu finns alltså en generell dispens som gör att det går att anställa lärare över 67 år. Beslutet omfattar, åtminstone till en början, enbart grundskoleförvaltningen.

– Det har varit en ganska tungrodd administrativ hantering om någon vill jobba kvar efter 67, men nu har vi underlättat den delen. Vi kan på ett enkelt sätt gå ut till våra skolor och säga att det inte är några problem om det finns lärare som närmar sig 67 år och vill jobba kvar, utan att det går att anställa dem på visstid, säger Kim Nybble och tillägger:

– Det är väldigt värdefullt för oss att de finns kvar i skolan.

Hur ser intresset ut – vill lärarna jobba kvar efter 67?

– Vi har lärare som väljer att jobba kvar efter 67. Nu är det här så nytt att vi inte har hunnit följa upp det, så jag kan inte svara på om intresset har ökat mycket.

Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö, säger att lärarbristen inom grundskolan i Malmö är allvarlig. Hon ser därför väldigt positivt på att lärare kan fortsätta efter pensionsstrecket.

– Lärare har haft låg lön under sitt arbetsliv. Eftersom pensionen blir dålig så arbetar en hel del gärna ett tag till. Vi uppmuntrar dem att försöka få bra löner och inte sälja sig för billigt. Det finns jättestora behov och är speciellt stor brist på lärare i språk, matte och NO-ämnen.

Kommentera