bruer_idrott

– Mer innehåll på lektionerna går inte, säger SO-läraren Mikael Bruér

Kritik 

Lärare sågar Fridolins motions-förslag

Gustav Fridolin vill att elever ska motionera mer – under vanliga lektioner.
– Ett klockrent exempel på att inte förstå hur lärarvardagen ser ut, säger läraren Mikael Bruér.

Vid miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Sundsvall den gångna helgen presenterade utbildningsminister Gustav Fridolin ett nytt förslag: alla skolelever ska röra på sig varje dag. Men inte på idrottslektioner, utan på vanliga lektioner i andra ämnen. Förslaget bygger på den forskning som visar att kroppslig rörelse har positiva effekter för inlärning.

Mikael Bruér är SO-lärare på Fagrabäckskolans högstadie i Växjö och en av Lärarnas Riksförbunds (LR) ämnesspanare. Han förstår vad utbildningsministern vill åt, men suckar åt själva förslaget.

– Det är i grunden bra om unga får röra på sig. Men alla lärare i skolsystemet idag är överbelamrade med för mycket att göra på alldeles för lite tid. Att lägga till mer innehåll på lektionerna går inte, gränsen är nådd. Förslaget är ett klockrent exempel på att inte förstå hur lärarvardagen ser ut.

Mikael Bruér får medhåll av riksdagens politiska opposition. Alliansen har lagt ett förslag på att istället tillföra 100 timmar idrott under hela grundskolan, från 500 till 600 timmar totalt. De 100 timmarna skulle tas ifrån ämnet ”elevens val”. Även SD ställer sig bakom förslaget vilket innebär att en majoritet i riksdagen vill göra verklighet av det.

– Jag tycker det är förvånande och upprörande att utbildningsministern inte lyssnar till majoriteten i Sveriges riksdag. Vi har redan nu en skola som har mycket lite undervisningstid i jämförelse med andra länder. Att ta kunskapsfokus från andra ämnen på det här sättet håller inte. Det här lägger dessutom på fler uppgifter på lärare i en tid när vi snarare behöver gå åt andra hållet, säger Camilla Waltersson Grönvall, moderaternas skolpolitiska talesperson.

Fridolin hänvisar till den rådande lärarbristen, och menar att ert förslag om mer schemalagt idrott och hälsa skulle förvärra den situationen. Stämmer inte det?

– Fast man kan ju inte gömma sig bakom det. Ska man ta bort timmar i matte och no för att det fattas lärare där? Det är inte med fokus på eleverna man säger en sådan sak, det är för att undslippa ansvar, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Mikael Bruér har mer sympati med alliansens förslag.

– Elevens val är en slasktratt som används till i bästa fall läxläsning, i sämsta fall ingenting. Det finns säkert skolor där det här funkar bättre men jag har inte sett något sånt exempel. Ta bort elevens val och ersätt det med gymnastik, det är ett jättebra förslag, säger han.

Kommentera