Ukraina

Läraren i Ukraina efter bombade skolan: ”Vi är extra oroliga”

Yuliia skola Bilohorivka Ukraina

Läraren Yuliia Povalchuck i Ukraina upprörs över bombattacken mot skolan i Bilhorivka. ”Jag har vänner som flytt från Bilhorivka och har sina föräldrar kvar där”, säger hon till Skolvärlden.

| Foto: Serhiyj Haydayj

Räddningspersonalen letar fortfarande efter dödsoffer i den skola som Ryssland bombade i helgen.
Stämningen är tryckt bland lärare och elever i Ukraina.
– Vi är extra oroliga för vad Vladimir Putin ska göra idag, men det är viktigt att undervisningen pågår som vanligt, säger Yuliia Povalchuk till Skolvärlden.

Det är den 9 maj, den dag då Ryssland och andra före detta stater i Sovjetunionen – på grund av tidsskillnaden mot väst – firar segern i andra världskriget då Tyskland kapitulerade.

Vladimir Putin har precis hållit ett tal och olika politiska bedömare har kommit med de första analyserna som säger att konflikten i Ukraina kommer bli mycket långdragen.

”Segerdagen är det enda barnen pratar om”

Skolvärlden pratar med Yuliia Povalchuk på hennes rast.

– Jag har haft tre lektioner i engelska och senare ska jag ha två till. Segerdagen är det enda som barnen pratar om idag, säger hon.

Läraren Yuliia Povalchuk berättar för Skolvärlden om känslorna efter bombningen av skolan.

Den mesta undervisningen i Ukraina sker digitalt.

– Ännu fler av mina elever har nu flytt utomlands, men de är ju också för det mesta uppkopplade på lektionerna, säger Yuliia Povalchuk.

Skolorna har blivit mer som samlingsplatser för dem som bor i närheten, även om det främst i västra Ukraina pågår utbildning med elever på plats.

60 människor dödades i attacken

Men skolbyggnaderna är inte fredade av den ryska militären.

Det visade lördagens attack i byn Bilohorivka i den östra regionen Luhansk, där Ryssland attackerade en skola. President Volodmyr Zelenskyj säger att minst 60 människor dödades i attacken.

– Nästan hela byn gömde sig där, alla som inte evakuerats. Skolans källare var den enda som återstod att söka skydd i, säger guvernör Serhij Haidadi till CNN.

I rasmassorna efter bombningen mot skolan räddas en man. Foto: Foto: Serhij Haidadi

Guvernören har valt att visa förödelsen i skolan på sina egna sociala medier och berättar att två skolbarn, en 11-åring och en 14-åring, dött efter att ha blivit beskjutna av ryska soldater en bit därifrån.

– Jag har vänner som flytt från Bilhorivka och har sina föräldrar kvar där, men allt de vet om vad som hänt i bombningen av skolan är det som de läst i internationell press, säger Yuliia Povalchuck.

Hur mår de elever som du undervisar digitalt?

– Lilla Sasha som gömmer sig i olika källare i Kiev är fortsatt okej. Han, liksom de andra, pratar mest om den seger mot Ryssland som vi alla hoppas ska komma snart. Jag är glad att du frågar. Det är skönt att bli påmind om att världen kommer ihåg oss. Vi är tacksamma för det, säger Yuliia Povalchuk.

Kommentera