hanna_stahlnacke

Hanna Ståhlnacke är lärare i Vallentuna.

| Foto: Privat
Debatt

Läraren Hannas öppna brev till kommunen: Här är min önskelista

Debatt. ”Välkommen till Vallentuna, vi erbjuder inte lika villkor för alla elever. Det här är min önskelista till jul”, skriver Hanna Ståhlnacke, lärare i Vallentuna.

Snart närmar vi oss jul och önskelistorna skrivs långa kring vad vi önskar oss under granen. Som medarbetare i Vallentuna kommun så kände jag att mina önskningar nog kan bli svåra att slå in i glansigt papper och fint snöre med ett klämmigt rim på så jag tänkte skriva ner det här istället.

Jag jobbar som lärare i en av Vallentunas kommunala skolor. Just nu har jag förmånen att jobba med underbara kollegor och en helt fantastisk uppsättning femteklassare och ser mig ha en god relation med såväl elever som föräldrar men sen har vi det här med arbetsvillkoren. För hur mycket jag än älskar mitt jobb så är det inte okej den verklighet som jag och mina kollegor möter och inte heller den skola vi erbjuder våra skattebetalare eller kunder eller vad vi nu väljer att kalla våra elever och deras föräldrar.

Som i alla skolor i alla kommuner i hela Sverige så har vi elever som har behov som går utanför det som ryms i ett sudd och en penna. Vi har ju elever som har dokumenterade och utredda svårigheter men som har oturen att bo i Vallentuna. Detta leder till att de trots läkarrekommendationer och utredningar inte får de hjälpmedel de behöver så som en dator eller liknande.

Man säger att budgeten är upp till varje skola att lösa men är det verkligen så, har kommunen inget ansvar?

Alla de skolor i Vallentuna som hålls vid liv, halvtomma med konstgjord andning. Bortkastade skattemedel på renovering av lokaler som borde rivas och undermåligt underhåll av de lokaler som används. Eller är det okej att skolorna i Vallentuna ser ut som att de har genomgått någon form av skottlossning med hål så stora att inte längre A4-ark hjälper?

Men det som är en härlig tröst för oss som arbetar är ju att det finns en skola som man satsar på och det är flaggskeppet Haga. Här finns inga begränsningar inga hinder utan kör i vind. Att man på de andra skolorna inte ens har råd att köpa in ett par färgade papper till jul, det är inget som Haga ställs inför. Jag har full förståelse för att en skola i uppstart kostar mycket pengar men det sticker i ögonen att de i en skola inte finns några finansiella gränser när vi andra går på knäna eller ständigt trollar med knäna.

Att vi alla har tydliga tecken på utbrändhet är inget att hymla med.

Sen har vi ju det här med undervisningstiden. På något möte någonstans någon gång har Vallentuna bestämt sig för att dra upp sin undervisningstid till hiskliga 1200 minuter i veckan. Detta går att jämföra mot merparten av alla andra kommuner där undervisningstiden ligger på 1080 minuter. Vad detta har gjort med välmåendet på arbetsplatsen säger väl sig självt. Att vi alla har tydliga tecken på utbrändhet är inget att hymla med. Är det så det ska vara?

I Sverige saknar vi ett oräkneligt antal lärare och med de villkor som är just nu så kommer de saknas långt många fler. Hur jobbar man för att göra Vallentuna till en attraktiv arbetsplats? Siffrorna på den senaste rankingen kring Sveriges bästa skolkommuner är ju så pinsamt låg att den inte ens ska nämnas. Top 30 var målet om jag inte minns fel? Vi kan väl säga att vi är en bra bit ifrån. Vi kanske ska bli tydligare att informera i våra jobbannonser kring satsningarna i kommunen.

Välkommen till Vallentuna, vi erbjuder inte:

  • Lika villkor för alla elever. Elever som inte får de hjälpmedel de behöver, nyanlända elever som får minimalt med stöd för att ens ha en rimlig chans att klara skolan. Kommunens motivering till detta: det finns ju andra elever som också misslyckas… så då behöver vi inte ge dessa elever några förutsättningar att lyckas eller?

Man kan ju tycka att den rapport som ska visa att Vallentuna är en framgångsfaktor inom området aldrig har visats upp för oss i verksamheten eller ens finns att hitta. Man börjar ju undra om den existerar?

  • En rimlig budget som gör att vi kan erbjuda en undervisning som håller den kvalitet som borde vara en självklarhet.
  • Rimliga arbetsvillkor som gör att inte jag och mina kollegor varje dag är oroliga för vilka som orkar komma till jobbet och vilka som är hemma för att de inte orkar en minut till.
  • En ansvarsfull förvaltning och kommunstyrelse som ser till att alla skolor får de underhåll i lokaler som behövs och att man lägger ner alternativt tänker om kring skolor med låga elevantal.

Det här är min önskelista till jul, jag ser fram emot att kommunstyrelsen kan komma på besök som tomtar. Vi kan bjuda på pepparkakor, från våra egna privata pengar såklart, vi har ju inte utrymme för det i budgeten.

Så slutligen ett klämmigt rim till paketet

Vill du att ditt barns framtid ska gå i stöpet
Behöver du inte flytta ända bort till götet
Det räcker att du i Vallentuna bor
Här får du aldrig det du behöver och tror
Om du har tur kan du få en penna och ett sudd
Men läraren är lika pigg som gammalt navelludd
För har du ditt barns välmående kärt
Så är det för Vallentuna kommun inget värt

God Jul!

Hanna Ståhlnacke, lärare i Vallentuna

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden. Texten publicerades först på Vallentuna kommuns Facebook-sida.
Kommentera