Utskrift
Pension

Läraren Jörgens pensionssmäll: Förlorar tusentals kronor

Tusentals svenska pensionärer får sänkt tjänstepension i år. Läraren Jörgen Axelsson, 87, drabbas och förlorar flera tusen kronor.
– Det är helt uppåt väggarna, säger han.

Läs mer

Här kan du läsa mer om din pension.

Många av landets pensionärer drabbas i år av en oväntad pensionssmäll. Det rör sig ungefär om 150 000 pensionärer som får sänkt kommunal tjänstepension under 2018, rapporterar TT.

Det innebär att personer som är födda år 1937 eller tidigare och som varit kommunalt anställda riskerar att få sänkt tjänstepension i år.

Jörgen Axelsson, 87 år, arbetade som lärare på grundskolan och gymnasiet i Uppsala i 35 år och var medlem i Lärarnas Riksförbund under sin yrkesverksamma tid. Som född före 1937 drabbas han och hans fru Gunnel, som också var lärare, av sänkningen – med totalt 5 000 kronor under 2018. Runt 3 000 kronor för Jörgens del och 2 000 kronor för hans frus del.

– Man har hört länge nu att vi pensionärerna ska få det bättre, men det ser jag verkligen inte någonting av. Det känns ju så klart väldigt tråkigt. Vi pensionärer borde få det bättre men i stället blir det så här, säger han till Skolvärlden.

För somliga är det värre än så. Enligt TT:s senaste uppgifter kan några av Sveriges pensionärer förlora så mycket som en tusenlapp i månaden under 2018.

– Jag förstår att många äldre pensionärer känner sig lurade och jag känner mig också lurad. Så gott om pengar har man ju inte. Det är helt uppåt väggarna, säger Jörgen Axelsson.

Hans Eric Lindahl, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Uppsala, har under de senaste dagarna tagit emot telefonsamtal från medlemmar som drabbats och som uttryckt sin oro över situationen.

– De har varit väldigt upprörda. Det här var oväntat och någonting nytt för mig så jag hade inte någon beredskap att hantera det hela, säger han.

Per-Olof Sorsell är ombudsman på Lärarnas Riksförbunds kansli och ansvarar för pensions- och försäkringsfrågor och han beklagar den sänkning som skett för många pensionerade lärare i år.

– Det är ett gammalt pensionsavtal från 80-talet, som går under namnet PA-KL, där de flesta som berörs av avtalet är födda 1937 eller tidigare, säger han.

Man vet inte än hur många medlemmar i förbundet som berörs.

– De som drabbas av detta är pensionärer som går på det här gamla pensionsavtalet, om det är alla som drabbas eller bara vissa – det har vi svårt att bedöma. Det är en teknisk konstruktion i pensionsavtalet som har gjort att det blir på det här sättet. 

Är det många som har hört av sig till förbundet?  

– Det är ett antal som har hört av sig. De är förvånade och upprörda över att deras pension sjunker och funderar på vad det kan bero på.

Kunde man ha informerat medlemmarna tidigare om detta?

– De har ringt in till oss i samband med att de fått informationen från, de bolag som administrerar pensionerna. Men visst hade informationen från olika håll till exempel KPA och Skandia ha varit bättre, absolut.

På fredagen uppgav Sveriges kommuner och landsting (SKL) att de drabbade pensionärerna i ett första steg ska få en tillfällig kompensation under 2018. Tjänstepensionen ska återställas till 2017 års nivå. Inför 2019 ska SKL försöka förhandla fram stabila och förutsägbara pensioner med de fackliga organisationerna, skriver DN.

– Det innebär en viktig seger för vårt krav att ge pensionärsmedlemmarna som fått pensionen reducerad 2018 en tillfällig kompensation i år som motsvarar nivån för 2017. Nu gäller det att hitta en permanent lösning, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Kommentera