Ryssland

Läraren Kamran vägrade hålla lektion med propaganda

Kritiserade skolledningen på Instagram – då fick han sparken

kamran manafly putin

Läraren Kamran Manafly vägrade ta bort sitt inlägg på Instagram – och fick sparken från sin skola med motiveringen att han begått en omoralisk företeelse.

| Foto: Shutterstock och Instagram

Läraren Kamran Manafly i Moskva vägrade att hålla en beordrad propagandalektion och ge eleverna statens version av kriget i Ukraina.
Istället kritiserade han skolledningen på Instagram – något som ledde till att rektorn sparkade honom.

Många oberoende medier har stängts ner i Ryssland. En av få tidningar som fortfarande publicerar egna nyheter är Novaja Gazeta och det är de som rapporterar om den 28-årige geografiläraren som vägrade lyda Vladimir Putins regim i sitt klassrum.

Kamran Manafly säger i intervjun att när han började som lärare för sex år sedan kunde han och hans kollegor utan problem ha skolprojekt om ökad demokratisering. I dag är det omöjligt.

– Vi kontrolleras allt hårdare. Efter att jag hade en öppen föreläsning om landets industri fick jag höra av en annan lärare att ”du borde ha berättat att vi har världens bästa vapen”.

Lektioner med den statliga versionen

Men det var i slutet av februari som allt ställdes på sin spets när han kallades till ett informationsmöte på Skola nummer 498 i Moskva, där rektorn Tamara Gordzejko informerade de anställa om att de skulle hålla lektioner där ”de skulle ge eleverna den statliga versionen av vad som pågår i Ukraina”.

Läraren Kamran Manaflys inlägg på Instagram.

Kamran Manafly inte bara vägrade. Han skrev ett personligt Instagraminlägg, som Aftonbladets ryskspråkige reporter Joachim Kerpner översatt:

”Man måste leva på ett sådant sätt att man inte plågas av samvetet. Nyligen sade man till mig i skolan att ”du kan inte ha någon annan åsikt än den officiella statliga”. Men jag har faktiskt en egen åsikt! Och inte bara jag, utan många lärare, har egna åsikter. Och vet ni vad? Den sammanfaller helt klart inte med statens åsikt. Jag vill inte vara en spegelbild av den statliga propagandan. Jag är stolt över att jag inte är rädd att skriva detta. Och jag är stolt över att jag är lärare! Mitt samvete plågar mig inte. Jag älskar varenda en av mina elever, både de jag haft, de jag har och de jag kommer att ha.”

Den här texten hann ligga uppe i två timmar innan rektorn krävde att han skulle ta bort inlägget.

Vägrade – och fick sparken

Kamran Manafly vägrade – och fick sparken med motiveringen att han begått en omoralisk företeelse.

LÄS MER – nu tvingas Kamran fly landet

Reaktionerna under Instagraminlägget skiftar. En av kommentarerna ser exempelvis ut så här:

”Jag är pappa till en av dina elever. Jag är glad att det blir färre och färre sådana västerländska maskar som du i våra skolor nu.”

Skribentens egen son ger dock svar på tal direkt:

”Jag tänker inte vara en spegelbild av mina föräldrar. Du är en fantastisk lärare. De som avskedar dig ser oss helt enkelt inte som människor.”