margareta_artikel

Mellanstadieläraren Margareta Svelander är inte arg på lärarlönelyftet.

Lärarlönelyftet

”Lärarlönelyftet har fungerat bra”

Kritiken är stor mot lärarlönelyftet – men inte på alla platser i landet. I Bräcke kommun är många av lärarna nöjda med hanteringen av statens extrapengar.
– Det har inte varit något problem här, säger Margareta Svelander, lärare i kommunen.

Under veckan som gått har många lärare runt om i landet fått besked om de har fått ta del av det statliga lärarlönelyftet eller inte. Ett besked som ändrat stämningen på många arbetsplatser. På många håll har lärarlönelyftet inte landat bra. Många lärare har blivit utan och således missnöjda. Men inte i Bräcke kommun i Jämtlands län.

Margareta Svelander, 62, arbetar som mellanstadielärare på Kälarne skola i kommunen och hon tycker att det har fungerat väl med utdelningen av lärarlönelyftet där hon arbetar.

Strax innan sommarlovet fick hon och två arbetskollegor på skolan ett mejl av rektorn där det stod att deras lön skulle höjas.

– Hur jag reagerade? Jag tänkte inte så mycket på det, utan det var mer att ”nu börjar man äntligen få lön efter vad man har uträttat”, säger Margareta Svelander till Skolvärlden och fortsätter:

– Jag tycker att utdelningen av lärarlönelyftet har fungerat bra. Om jag ser till mig själv så har jag fått en ganska så hög lön med min mått mätt. Jag har jobbat väldigt länge som lärare, i över 38 år. Så det känns som att man är gynnad för sin erfarenhet och den goda kontakten jag har med elever och föräldrar, säger hon.

Skolvärlden har tidigare skrivit om situationen i andra kommuner efter att lärare fått besked om lärarlönelyftet. På flera håll har det blivit splittringar mellan kollegor, flera har gått i sjukskrivning och många lärare har skickats till företagshälsovården.

– Jag har inte sett någonting av det där. Det har varit något avhopp på skolan, men det var innan. Det hade inget med lärarlönelyftet att göra. Det var en kollega som ville prova på ett annat yrke bara. Vi har klarat oss igenom lärarlönelyftet bra måste jag säga, säger Margareta Svelander.

Reidar Otterbjörk, rektor på Kälarne skola i Bräcke Kommun, tror att anledningen till att det har fungerat bra i just deras kommun är på grund av att man valde att inte låta lärarna ansöka om lärarlönelyftet.

– Då måste man ju rata någon, för alla kan ju inte få. Det tror jag var det stora misstaget, säger Reidar Otterbjörk.

– Vi skolledare satte oss bara ner och diskuterade vilka lärare vi tyckte skulle ha det här utifrån kriterierna man ställde från Skolverkets sida. Vi behövde inte rata någon på det sättet.

Ungefär en tredjedel av de runt 60 behöriga lärarna i kommunen tilldelades en löneökning. På Kälarne skola där Reidar Otterbjörk och Margareta Svelander arbetar fick tre av tio ta del av lärarlönelyftet.

– Ingen har reagerat illa. För två veckor sedan tog vi upp det här och kollade om vad man hade sagt på de olika skolorna, och det hade mottagits väldigt bra i lilla Bräcke i alla fall, säger Reidar Otterbjörk.

Kommentera