Skolforum

Läraren och juristen borde ha lika hög lön

Lärare borde tjäna lika mycket som civilekonomer och jurister, men i dag är såväl ingångslöner som möjligheterna till löneutveckling betydligt sämre för lärare. ”Hur höjer vi lärarlönerna” var ämnet för ett seminarium på Skolforum.

Siffror från Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet visar att en lärare i grundskolans senare år i snitt tjänar 29 206 kronor i månaden medan en gymnasielärare har en genomsnittlig månadslön på 31 000 kronor. Men lärarnas möjligheter till löneutveckling skiljer sig från andra yrken.

– Vi har frågat studenter som inte läser till lärare om de någon gång övervägt att läsa till lärare. Många svarade ja, men valde ändå att inte göra det på grund av ingångslön och utvecklingsmöjligheter inom både yrket och vad gäller lönen.

Lärarnas Riksförbund har antagit en lönepolicy som slår fast att en lärares ingångslön borde starta på 30 000 kronor med möjlighet till minst en fördubbling under yrkeslivet.

– Men lärarlöner handlar om mer än bara pengar. Även samhällets värdering av yrket samt skola och utbildning spelar roll, och därmed hur man värderar elever och deras rätt till utbildning, sa Bo Jansson.

Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet, sa att lärare, civilekonomer och jurister borde ha samma lönenivå.

– Men ett problem för lärare när det gäller löneutveckling är vad man ska göra för att höja sin lön, eftersom många lärare utför samma arbetsuppgifter. I slutänden beror det på hur bra den enskilde läraren är på att förhandla.

Ett annat sätt att höja läraryrkets status, och därmed lön, är enligt Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation, att höja ribban för att komma in på lärarutbildningen.

– Titta på utbildningarna för läkare, tandläkare och civilekonom till exempel. Det är spärrade utbildningar och det borde även lärarutbildningen vara. Det skulle även betyda att de som går i skolan måste förbereda sig bättre för framtida utbildning.

Att långt ifrån alla skolor kommer leva upp till kravet på att endast behöriga lärare får undervisa från den 1 juli 2015, diskuterades också under seminariet. Bo Jansson välkomnar förändringen.

– Det här har fått saker att börja röra på sig. Jag tror inte på att skjuta upp kravet på legitimation bara för att situationen ser ut som den gör. Kravet är bra så vi får helt enkelt köra på.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm