Läraren om protesten: Föräldrarna har aldrig träffat mig

När klassföreståndare Margareta Almefjord Eriksson kom till läsårets första lektion var hon inte önskvärd. Bara tre av hennes fjärdeklassare dök upp skolan. Resten av barnen hölls hemma av föräldrarna - i protest.- Jag känner förstås en stor besvikelse, säger Margareta Almefjord Eriksson till Skolvärlden.se.

När portarna slogs upp till Ljungskileskolan i Bohuslän den 22 augusti var det bara 3 av 17 elever som anlände till sin första dag i mellanstadiet.
Det kom – trots allt – inte som någon fullständig överraskning för Margareta Almefjord Eriksson. Lokaltidningen Bohuslänningen hade fem dagar tidigare toppat sin förstasida med nyheten om föräldrarnas planerade aktion.
Redan innan sommarlovet var tecknen tydliga.
– I våras fick jag veta att föräldrarna träffats och inte ville ha mig som lärare. Att de kontaktat skolledningen för att få bort mig, säger Margareta Almefjord Eriksson, pedagog med 40 års tjänst på låg- och mellanstadiet i Ljungskile.

I en skrivelse till skolledningen i Uddevalla kommun hänvisar föräldrarna till en konflikt på skolan för fyra år sedan. Då hamnade Margareta Almefjord Eriksson i skottgluggen i samband med att tre klasser slogs ihop till två. Föräldrarna menar att barn blivit kränkta av Margareta Almefjord Eriksson. Men några konkreta exempel ges inte.
– Jag känner förstås en stor besvikelse. Särskilt som jag har jobbat så mycket med frågor om konfliktlösning och värdegrund. Sedan handlar de här föräldrarna precis tvärsemot det jag har försökt lära ut under alla år, säger Margareta Almefjord Eriksson.

Föräldrarna som nu protesterar uppger att föräldrarna till eleverna i hennes förra klass, som gick ut sexan i våras, kan intyga att det skett kränkningar. Till skolledningen har de namngett tre av föräldrarna.
Skolledningen tog i somras, via personalsekreteraren, kontakt med dessa tre sjätteklassföräldrar. En av dem har ”i princip inga synpunkter på läraren”. De två andra är kritiska till Margareta Almefjord Eriksson, men utan att vara konkreta i sina anklagelser.
Men majoriteten av föräldrarna till sjätteklassarna har en motsatt uppfattning. De har startat ett upprop till stöd för Margareta Almefjord Eriksson. ”Våra barn, lärarens elever de senaste tre åren, har svårt att förstå vad som pågår. Våra barn som av sin lärare lärt sig att inte kränka får nu höra att läraren kränkt dem. Våra barn som av sin lärare lärt sig att inte döma på förhand får nu, enligt vår uppfattning, se sin lärare bli anklagad baserat på rykten”, står det i skrivelsen som undertecknats med namn av 35 föräldrar i sjätteklassen.

De lärare som nu protesterar har ingen erfarenhet av Margareta Almefjord Eriksson som lärare för barnen.
– Ingen av dem som vill ha bort mig har hört av sig direkt till mig, de har aldrig träffat mig, säger Margareta Almefjord Eriksson.
Hon ger intryck av att ta det som hänt med fattning.
– Det är klart att det här har legat över mig varje dag, det ligger och maler i bakhuvudet.
– Jag har funderat mycket och försöker tänka på all positiv respons jag fått genom åren från elever och föräldrar. Jag har inte gjort något som jag inte kan stå för.

Margareta Almefjord Eriksson och hennes familj känner det som om hon dragits in i en häxprocess utan möjlighet att försvara sig.
– Anklagelser har byggts upp av ingenting, baserat på påhitt, överdrifter och förtal. Det värsta är nästan att man knappast har någon chans att försvara sig. Hon är glad över att hon fått stöd från såväl skolledningen som kollegerna.
– Senast i dag var det en arbetskamrat som sa att han var stolt över mig. Jag mötte en mormor till ett av barnen i affären, hon tyckte jag skulle stå på mig. Det är sådant som gör att man orkar fortsätta.

Konflikten har fått en tillfällig lösning för höstterminen. Kompromissen är att Margareta Almefjord Eriksson fortsätter som klassföreståndare men med en extra pedagog, en pensionerad manlig lärare, i klassrummet.
– Det är inget fel på min kollega i klassen. Men det känns ändå förödmjukande, säger hon.

Ingen är riktigt nöjd med situationen. Föräldrarna står fast vid att Margareta Almefjord Eriksson ska bort. Hennes önskan är att skolledningen tydligt ska markera att kompromissen bara är tillfällig och att hon ensam ska få återta klassen efter jullovet. Hon tänker inte ge sig.
– Det finns ingen anledning att sluta bara för att ett gäng föräldrar bär sig åt. Om den kommunala skolan ska leva vidare kan inte föräldrarna komma in och röja hur som helst. Det är vi lärare som är sakkunniga och har kompetensen.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm