Arbetsmiljö

Läraren Theréses möte med skolministern: ”Ville prata om vår kamp”

Lina Axelsson Kihlblom Sundsvall 2

”Vi hade verkligen mycket att prata om. Det är mycket som behöver rättas till”, säger LR-ombudet Therése Lindberg (till vänster) efter mötet med skolminister Lina Axelsson Kihlblom. I mitten Katarina Wallner från Lärarförbundet.

Läraren och LR-ombudet Therése Lindberg i Sundsvall fick en ovanlig inbjudan till lunch.
Från skolministern.
– Lina Axelsson Kihlblom ville prata om vår kamp för den lokala skolbudgeten, säger hon.

Skolvärlden har i en serie artiklar skrivit om hur lärarna i Sundsvall startade en proteströrelse när kommunen ville spara 112 miljoner på skolan.

Kampen slutade med en delseger; kommunen förhandlade bort 47 miljoner av skolans sparkrav.

– Men att börja terminen med 65 miljoner som ska sparas på skolan var tufft. Gissa om det här sommarlovet kommer att behövas. Det var vi väldigt öppna med under lunchen med skolministern, säger Therese Lindberg.

”Vi hade mycket att prata om”

Lina Axelsson Kihlblom säger så här till Skolvärlden om mötet:

– När lärare larmar om att marknadsstyrningen leder till en oerhört tuff arbetssituation, inte minst på kommunala skolor, så borde politiker av alla färger lyssna. Att få träffa Therése och andra fackligt engagerade lärare i Sundsvall och lyssna på vad de förväntar sig av oss politiker på nationell nivå stärker min övertygelse om att vi behöver komma bort från marknadskaoset i skolan.

Läraren och LR-ombudet Therése Lindberg i Sundsvall mötte skolminister Lina Axelsson Kihlblom över en lunch för att prata om utmaningarna för skolorna.

Kändes det som om skolministern lyssnade?

– Oh, ja! Vi hade verkligen mycket att prata om. Kampen för lokala skolbudgetar, marknadsskolor, nationella prov…ja, listan med problematiska saker kan göras lång. Det är mycket som behöver rättas till, säger Therése Lindberg.

Blickar mot Kanada

Fick du uppfattningen att det finns några nya lösningar?

– Det är väl det som är lite deprimerande. Skolministern berättade att hon har flera bra förslag på sitt bord, men att läget är mörkt när det gäller att lotsa igenom förslagen i riksdagen. Jag fick lite mer förståelse för hennes sits, men vill ju fortfarande bara att skolan ska bli bättre för både lärare och elever. Oavsett partifärg hoppas jag att fler ser till skolans bästa i första hand.

Pratade ni om något annat intressant på lunchen?

– Jag fick uppfattningen att Lina Axelsson Kihlblom är väldigt intresserad av hur Kanada försöker komma till rätta med flera av problemen i skolan och att deras metoder gjort intryck på henne. I korthet går det ut på att mötet mellan lärare och elev är det som ska vara det mest väsentliga. Det lät vettigt, säger Therése Lindberg.

Kommentera