Lärarnas frågor

Läraren uppmanar skolministern: ”Vilka är dina tre önskningar?”

Therése Lindberg Lina Axelsson Kihlblom

Skolvärlden lät läraren Therése Lindberg ställa sina frågor till nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom.

| Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Skolvärlden lät lärare ställa sina frågor till nya skolministern. Här är Lina Axelsson Kihlbloms svar.

Therése Lindberg, lärare på Skönsmons skola i Sundsvall:

  • Jag är anden i flaskan: du får tre önskningar som kommer kunna 1) göra skolan likvärdig, 2) stoppa vinstuttagen av våra skattepengar och 3) uppvärdera läraryrket; vilka är dina tre önskningar?

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom svarar:

”Jag önskar att:

1) en majoritet i riksdagen ser behovet av att förbättra skolvalet, skolpengen och reglerna för friskoleetableringar och slutar säga nej till likvärdighetsreformer.

2) fler väljare röstar på Socialdemokraterna i höstens val så vi kan förbjuda vinstuttag ur skolan.

3) hela samhället visar respekt för lärarna och står upp för deras professionella yrkeskunskap. Men då kan inte elever och vårdnadshavare tillåtas ses som kunder och lärare som leverantörer av betyg. Därför behöver vi ta tillbaka kontrollen över skolan.”

Therése Lindberg är en av initiativtagarna till lärarupproret i Sundsvall, där kommunen skulle spara in 112 miljoner kronor på skolan under 2022 men efter de kraftiga protesterna ändrade sig och den 15 december klubbade igenom en ny budget. Nu ska 65 miljoner sparas in under nästa år – en stor del på lokalhyror och måltider, enligt barn- och utbildningsnämnden.

– Visst var det bra att ytterligare 47 miljoner slapp tas från skolans pengar. Men det är fortfarande ett tufft läge i kommunen och lärarnas kamp är inte slut i och med det här. Jag är övertygad om att orsakerna till krisen i skolan går att hitta i min fråga. Därför vill jag ställa den till vår nya skolminister.

Kommentera