skolans_dag_artikel
Skolans dag

Läraren Yvonne prisad på Skolans dag

Yvonne Romarker har i 38 år stöttat och undervisat sina elever genom högstadiet på Skansenskolan i Mörbylånga kommun.
Under Skolans dag prisades hon som årets lärarhjälte.
– Fantastiskt. Jag är en otroligt stolt lärare, säger hon.

I dag, tisdag, är det Skolans dag. Lärarnas Riksförbund firar för tionde gången Skolans dag för att sätta fokus på skolan, lärarna och studie- och yrkesvägledare och de fantastiska insatser som görs varje dag.

Runt om i landet har LR:s kommunombud hyllat lärare och studie- och yrkesvägledare som dag ut och dag in ser till att barn och ungdomar utvecklas för framtidens utmaningar.

I Mörbylånga delades priset Årets Lärarhjälte till högstadielärare Yvonne Romarker på Skansenskolan, med motiveringen:

”År efter år har denna inspirerande lärare, utan att någonsin låtit lågan slockna, med stort hjärta och troget engagemang, genom ett personligt stöttande både kunskapsmässigt och själsligt hjälpt många elever genom deras sista år i grundskolan. Läraren är en förebild för hur en skicklig lärare ska agera och förhålla sig till sina elever.”

– Jag blev rejält överraskad och fint uppvaktad. Jag hade en applåderande klass och LR-ombud som läste upp motiveringen. Jag blev så ställd att jag inte minns någonting nästan. Det var ett speciellt ögonblick, säger Yvonne Romarker.

Camilla Olin, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Mörbylånga:

– Jätteroligt att som kommunombud för Lärarnas Riksförbund få dela ut priset som Årets Lärarhjälte till min absoluta favoritlärare under högstadietiden. Jättehärlig reaktion från klassen som Yvonne hade, livliga applåder och höga visslingar.

Yvonne Romarker arbetat som lärare i 38 år, och det är klart att det har förändrats mycket sedan första arbetsdagen 1979.

– Men mycket är sig likt också. Jag har nämligen under alla mina år arbetat på samma skola. Det är en väldigt trevlig arbetsplats. Men om det är något som har förändrats under mina år som lärare så är det vikten av skola och utbildning. Den nya läroplanen har högre krav än de tidigare hade. Och det är klart att den tekniska utvecklingen är enorm, säger Yvonne Romarker.

Vad är det som utmarker en bra lärare?

– Det som utmärker en bra lärare är att man har undervisning så att man ser alla elever. Att man faktiskt utgår ifrån att det finns en väg för alla elever, det ska bara gå. Det allra viktigaste är att alla känner sig sedda och att eleverna känner att de har en möjlighet att lära sig, säger hon.

Enligt en LR-undersökning bland 1 000 lärare så visar det sig att lärare vill få mer tid att ägna sig åt lärarnas huvudsakliga arbetsuppgift, undervisning. Om Yvonne Romarker fick bestämma skulle hon just lägga krutet på att förbättra lärarnas arbetssituation.

– Det är för stor arbetsbörda, så var det inte i början av min yrkeskarriär. Arbetsbördan har ökat och jag är väldigt tacksam för att jag är veteran. Då har man så stor erfarenhet och det är enormt viktigt. Det sitter i ryggmärgen hur jag ska agera i de olika vardagssituationerna. Framförallt har det blivit många flerformella krav. Det kan ibland ta fokus från oss lärare. Det ska dokumenteras och liknande, jag kan tycka ibland att man drunknar i det.

Slutligen. Vad vill du hälsa till landet lärare?

– Jag skulle vilja säga att det är ett fantastiskt trevligt arbete vi har. Att man ändå får skratta väldigt mycket på sitt arbete, det är fantastiskt. Det är underbart att vara med ungdomar hela dagen, det tro jag att jag delar med många veteraner. Sedan vill jag också tillägga att alla unga lärare ska stå på sig för att villkoren blir bättre och att arbetsbördan går ner.

Kommentera