borttaget_lararlonelyft
Lärarlönelyftet

Lärares löner sänktes med tusentals kronor

När Tranås gjorde om processen kring lärarlönelyftet sänktes flera lärares löner med uppemot 3000 kronor – utan motivering.
– Det här var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Petter Birath som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

Skolvärlden har tidigare skrivit om lärare i bland annat Gävle, Östhammar och Falun som har blivit av med lärarlönelyftet. Nu har samma sak hänt i Tranås – och kommunombudet Petter Birath menar att han har fått ta emot en rad samtal från chockade medlemmar.

– Till saken hör att löneläget i Tranås är väldigt lågt från början, så de här 2500 kronorna är väldigt mycket för många. Jag har blivit kontaktad av medlemmar som är väldigt upprörda och flera har på grund av den här processen sökt sig till andra orter. Det här var droppen som fick bägaren att rinna över.

Petter Birath.
Petter Birath.

Det var för drygt tre år sedan som Tranås kommun genomförde det statliga lärarlönelyftet.

– Tanken var då att skolledarna skulle göra bedömning kring vilka som skulle få ta del av lyftet, men de sa att de inte kände sina medarbetare tillräckligt bra för att göra den bedömningen – vilket vi var ganska chockade över.

Lösningen blev att lärarna skulle skicka in en form av intresseanmälan med handlingar som kunde styrka varför de borde ta del av det treåriga lönelyftet, till exempel om man hade genomfört någon typ av akademisk fortbildning.

– Det gjorde att väldigt många kompetenta och behöriga lärare avstod från att lämna in ansökan för att man tyckte att ansökan var fruktansvärt idiotisk, säger Petter Birath.

– Vi var väldigt tydliga i diskussion med skolchefen att de lärare som riskerar att bli av med lärarlönelyftet måste rektorerna söka upp personligen och förklara varför. Men trots detta skickade man bara ett mejl till de som hade fått och sa inget till de som inte har fått.När det tidigare treåriga lärarlönelyftet nu skulle permanenteras i kommunen har man därför gjort om förfarandet. Den här gången har rektorerna i förväg pekat ut vilka som ska ha pengarna – och därmed har också flera av dem som fick förra gången blivit av med sitt lärarlönelyft.

Vi får helt enkelt betala mer pengar för en mindre skicklig arbetsstyrka.

Enligt Petter Birath så var det först flera dagar senare efter att Lärarnas Riksförbund hade varit i kontakt med skolchefen som ett mejl gick ut till samtliga. Där förklarade kommunen att de som inte hade fått det första mejlet stod utan lärarlönelyft. I Petter Biraths tycke borde kommunikationen varit bättre och dessutom borde kommunen gått in med egna pengar för de som tagit del av det tidigare lärarlönelyftet.

­– Hade man inte haft processen med den här konstiga intresseanmälan från början hade vi inte suttit i den här röran nu. Men då tycker jag också att det är arbetsgivarens uppgift att kompensera för de här konsekvenserna som uppstår. I den här omvärderingen måste de här lärarna som tagit del av det tidigare lyftet hamna precis utanför ramen. Jag tycker man borde stå fast vid den arbetsvärdering man har gjort tidigare om att de är särskilt skickliga pedagoger.  

Barn- och utbildningsnämnden i Tranås har underskott på miljontals kronor. Man kanske helt enkelt inte har medel?

– Jag menar att det inte är en ekonomisk fråga, utan det handlar huruvida man är beredd att göra en långsiktig investering och sluta förlora pengar på rekrytering. Det tillkommer alltid kostnader när man rekryterar ny personal och dessutom får vi ofta in nyutexaminerade med marknadslöner som kan vara lika höga som för de erfarna lärarna. Vi får helt enkelt betala mer pengar för en mindre skicklig arbetsstyrka. Så frågan är om vi ska satsa på befintlig, behörig personal eller om vi ska chansa på rekryteringar?

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm