vfu
VFU

Lärarexamen i farozonen: ”Många är väldigt oroliga”

Det osäkra läget gör att lärarstudenter riskerar att bli utan praktikplatser, vilket i förlängningen kan innebära en försenad examen.
– Jag tror att vissa delar av lärarutbildningen skjuts upp och kanske förlängs, säger Rebecca Roth, ordförande för LR:s studerandeförening.

Spridningen av coronaviruset skapar oro och utmaningar för lärare och studie- och yrkesvägledare, men även för lärarstudenter. Framförallt för de studenter som nu ska ut på sin VFU.

– Många är väldigt oroliga för vad som ska hända, det är ovisst. Vissa får inte svar från sina kursansvariga och deras handledare kanske inte vill ta emot dem just nu. Hur ska de som ska ut på VFU i morgon hinna hitta någon som vill ta emot dem?, säger Rebecca Roth, ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening, och fortsätter:

– Det gör ju läget för lärarstudenterna väldigt osäkert. Kommer lärarutbildningen för dem att skjutas upp nu? De måste ju ha sin VFU innan de kan ta examen.

Hon berättar att hon också att det finns de som kommer att få genomföra sin VFU digitalt.

– Jag har till exempel en på min utbildning som är ute nu, som började sin praktik precis innan detta bröt ut och innan man lade allting på distans. Han har fått gå över nu till digital undervisning, så han åker ju in till skolan och sänder sina lektioner digitalt för eleverna hemma, säger Rebecca Roth.

| MISSING https://skolvarlden.se/sites/default/files/styles/large/public/blog/rebecca_roth2.jpg?itok=t2xHc12D |

Att helt genomföra sin praktik digitalt tror hon kan leda till negativa konsekvenser. Att faktiskt möta elever i klassrummet är en viktig del av praktiken, säger hon.

– Du utsätts inte för vissa situationer som kan uppstå i ett klassrum när eleverna sitter hemma och följer dig på distans, så man går ju miste om de lärdomarna, säger hon.

– Jag tror att det kommer att få en ganska stor effekt av att ännu fler lärarstudenter kommer känna att de inte har fått en tillräckligt god VFU.

Rebecca Roth berättar att andra orosmoment för studenterna just nu är hur examinationerna ska gå till.

– Och de som ska ta examen nu i juni vet inte hur det kommer se ut. Hur ska det gå med opponeringarna? Vad händer med examensceremonin? Allt är väldigt ovisst och det är så klart jättetråkigt, säger hon.

Samtidigt, säger hon, förstår hon att situationen inte är lätt att lösa.

– Som det ser ut just nu så tror jag att vissa delar av lärarutbildningen kan komma att skjutas upp och kanske förlängas lite. Om det blir studenter utan VFU så kommer ju de behöva skjuta upp den delen, säger hon.

– Men jag är säker på att högskolorna jobbar dygnet runt med att försöka lösa det så att det inte ska bli så, och jag förstår att det är en process att försöka knyta ihop alla trådar just nu.

Kommentera