fyrverkerier

Lärargalan hyllar skolan och pedagogerna.

Lärarpris

Lärargalan: Prisbelönta lärare ger sina tips

Lärargalan vill ge positiva bilder av skolan och läraryrket.
– Jag har en positiv energi och det här är ett kvitto på det, säger Johan Sandell, lärare som knep en av andraplatserna

Prisbelönta tips till nybakade lärare

Johan Sandell, lärare i samhällskunskap och historia:

Utgå från din personlighet, forma det du gör tillsammans med eleverna utifrån din egen person. Då blir det äkta och genuint. Och eleverna tar till sig när det är på riktigt.
Ta vara på andras idéer!
Våga vara den som leder i klassrummet.
Det finns många fördelar med digitala verktyg, men mötet i klassrummet är det viktigaste.

Johanna Erstorp Nilhav, lärare i religion och historia:

Ta hjälp av erfarna kolleger. Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet på nytt varje lektion. Det är i samarbete med andra man växer och utvecklas.
Jag försöker skapa en positiv stämning i klassrummet. Sen är det inte alltid man lyckas. Ingen kan vara en övermänniska.

Johan Sandell
Johan Sandell

Lärargalan arrangerades för första gången för att uppmärksamma det positiva med läraryrket. Totalt 700 elever har fått nominera sina favoriter.

Johan Sandell är lärare i samhällskunskap och historia på Europaskolan i Strängnäs, och en av medlemmarna i Lärarnas Riksförbund som belönades under galan.

Hans elever tycker att han strävar efter att de ska lära sig så mycket som möjligt.

– Det jag tror och hoppas är att de tycker att det är meningsfullt och roligt, säger han.Medan det duggar av negativa berättelser om skolan i media, tycker han att det är bra att också berätta goda historier.

– I förlängningen ger det lärare mer råg i ryggen att lyfta fram goda exempel, och det gynnar också eleverna, säger han.

Johanna Persson Nilhav
Johanna Persson Nilhav

Johanna Erstorp Nilhav, lärare i religion och historia vid De La Gardie-gymnasiet i Lidköping och lärare sedan 12 år tillbaka, är bästa lärare i Västra Götaland.

– Det är otroligt hedrande. Bara det faktum att någon tagit sig tid att skriva in en nominering är fantastiskt, säger hon.
Elevernas motivering handlar bland annat om att hon är engagerad, och att man kan skratta både åt och med henne.

– Jag bjuder mycket på mig själv, och de skrattar. På ett snällt sätt, såklart. Och så tycker de om att jag skapar struktur i arbetet, säger hon.

Men det spelar också stor roll att hon själv trivs med sitt arbete.

­– Ibland känns bilden av skolan orättvis. Visst har vi problem, men jag tycker mycket om mitt jobb, att förmedla mina ämnen och mötet med eleverna. Mina ämnen är viktiga för att förstå vår tid och eleverna är intresserade, säger hon.

Kommentera