protest
Facklig protest

Lärarmanifestation mot Academedia

LR Stockholm demonstrerar mot skolledningen och Academedia utanför Sjölins gymnasium.
– Att ge sig på ett skyddsombud som protesterar är som att kasta sten på blåljuspersonal, säger Ragnar Sjölander på LR Stockholm.

Skolvärlden har tidigare skrivit om turerna kring de två lärare på Sjölins gymnasium Södermalm i Stockholm, varav en är skyddsombud för Lärarnas Riksförbund (LR), som först hotats med avsked, sedan stängts av och i slutändan flyttas till en annan skola inom koncernen.

Enligt fackliga företrädare görs det här utan saklig grund, och som ett led i att förstärka en tystnadskultur inom Academediakoncernen. Enligt de två lärarna själva är den verkliga orsaken att de båda är engagerade motståndare till vinster i skolan, och har skrivit ett antal debattartiklar på ämnet. Academedias representanter förnekar bestämt att något sådant skulle finnas med i bilden.

Nu arrangerar den lokala föreningen alltså en protestaktion utanför skolan, i samband med att den håller öppet hus och förväntas få besök av intresserade högstadieelever och deras föräldrar.

– Det är viktigt för oss att markera. Det finns en stor upprördhet bland våra medlemmar och ombud, dels över att ett skyddsombud hotats med avsked, och dels över att en del av Academedias agerande tycks vara politiskt motiverat, säger Ragnar Sjölander, ordförande LR Stockholm.

Han är noga med att påpeka att manifestationen inte på något sätt uttrycker en hållning i frågan om vinster i välfärden, utan att det handlar om rätten för lärare att uttrycka sina åsikter utan risk för repressalier.

– Det handlar inte om vad de här medlemmarna har uttryckt politiskt. Vi har medlemmar som inte alls delar deras åsikter, men som tycker att det är för lågt i tak vad gäller åsikter inom Academedia.

Academediakoncernens kommunikationsdirektör Paula Hammerskog beklagar att facket tar steget att ordna en manifestation, och vidhåller att den politiska diskussionen inte alls har med saken att göra.

– Jag tycker att det är oerhört tråkigt. Dels eftersom det är ett sätt att störa en aktivitet som är viktig för skolans elever och lärare, skolans öppna hus. Dessutom manifesterar de av fel skäl. Vi har ju inte haft några åsikter om de här personernas åsikter, det handlar om att de inte har fungerat i sin roll som lärare på det sätt som vi har rätt att kräva, säger hon till Skolvärlden.

Facket delar inte den bilden, vad kan det bero på?

– Det är det som är så konstigt. De vet att frågan inte handlar om åsikter. Jag håller förstås inte med om det de här två lärarna skriver i publika medier, men att de får lov att göra det är självklart, säger hon.

Men Ragnar Sjölander på LR Stockholm menar att det finns flera exempel som pekar på att Paula Hammerskogs bild inte stämmer.

– När LR har satt sig vid förhandlingsbordet i ärendet så har de backat från varsel om avsked, för att de inte har täckning för det. Nu väljer de att förflytta lärarna istället, för att visa vem som bestämmer. Upprördheten över att man plockar bort lärare man tycker är obekväma delas av många på skolan, även bland elever, vilket vi sett i intervjuer. De stängde även ner möjligheten att kommentera på skolans facebooksida när det som eleverna skrev blev obehagligt för ledningen. Det rimmar illa med det demokratiska uppdrag en skola har, säger han.

Hur många räknar ni med kommer delta i manifestationen?

Det är svårt att säga. Något tiotal medlemmar. Jag tror att det finns ett problem att jobba inom Academedia och stå – även på sin fritid – och protestera. Jag vet att det finns en oro att man registreras, och att man kommer ha synpunkter på lojalitet. Hela historien kokar ner till att medlemmar i Academedia upplever att det är lågt i tak, och att de gärna skruvar åt, säger Ragnar Sjölander

Kommentera