uppsala_anna

Anna Strand, lärare på Tunabergsskolan, är initiativtagare till Lärarmarschen i Uppsala.

Spara på skolan

”Lärarmarschen är bara början”

Lärarna i Uppsala har fått nog av kommunens besparingar på skolan. På lördag samlas demonstranter för att protestera mot nedskärningarna.
– Min undervisningstid har ökat med över 200 minuter i veckan, säger Anna Strand, lärare och initiativtagare bakom Lärarmarschen.

Lärarmarschen:

Lärarmarschen är ett initiativ från lärare som vill sätta stopp för besparingar och försämrad arbetsmiljö. Aktionen är partipolitiskt obunden och öppen för alla som stödjer lärarnas krav.

Marschen går av stapeln lördagen den 18 och söndagen den 19 maj 2019 i sju orter runt om i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala, Mora och Jokkmokk.

I Uppsala samlas deltagarna på Stora torget 13.45 på lördag.

På lördag och söndag väntas hundratals lärare och övrig skolpersonal protestera mot att kommunerna hårdsparar på skolan.

I Uppsala har Anna Strand, lärare på Tunabergsskolan, varit initiativtagare till Lärarmarschen. Hon oroar sig för hur vardagen för lärare och elever kommer att se ut på skolorna framöver om nedskärningarna fortsätter i samma takt som idag. 

– Under de fem åren jag har arbetat som lärare har jag märkt av en klar försämring. Min undervisningstid har ökat med över 200 minuter i veckan, så det blir en skillnad. Jag har 40 år kvar i yrket – det kan inte fortsätta på det här sättet, säger hon.

Anna Strand upplever att det dessutom har blivit sämre med resurser till eleverna på skolorna i kommunen.

– Vi har elever som skulle behöva elevassistenter, men det har man inte råd med och man har heller inte råd med att skicka dem på resursskolor. Kommunen vill få det att låta som att de satsar på skolorna här, men pengarna kommer aldrig ut till oss.

Vad kan sådana här aktioner åstadkomma?

– Att vi ska sätta press på politikerna. Min förhoppning är att vi ska få gå på en plats i Uppsala där det just nu står en massa valstugor. Det är en plats där också många i Uppsala kan se oss. Jag hoppas att någon politiker ska våga stå upp och erkänna att det inte fungerar som det ska, säger Anna Strand.

Tror du beslutsfattare tar till sig av budskapet?

– Jag vet inte, men förhoppningsvis. Lärarmarschen är bara början på något mer i arbetet. Nästa steg är att boka in ett möte med de som bestämmer i Uppsala kommun. Jag hoppas att någon beslutsfattare sträcker ut en hand och säger att de vill träffa oss. Politikerna får hemskt gärna komma och besöka oss på skolorna och se hur tufft vi har det i vardagen. 

Anna Strand har under de senaste dagarna haft mycket som ska fixas inför marschen, bland annat har hon fått ändra själva gångvägen. 

– Samtidigt är det mycket som ska lösas i mitt läraruppdrag innan betygen ska in, det är tufft. Men vi kämpar på. 

Hur stor uppslutning hoppas du på?

– Det är runt 300 personer som är intresserade av att gå. Jag hoppas på att mellan 150 och 200 kommer. Förhoppningsvis är det inte bara lärare som går med utan att även föräldrar, för det är deras barn det drabbar. Alla borde bry sig om den här frågan, säger Anna Strand.

Kommentera