demo_sigtuna1

(Bilden är från en lärardemonstration i Sigtuna.)

| Foto: Emil Hedman
Demonstration

”Lärarmarschen handlar om våra arbetsvillkor”

I helgen samlas lärare i sex svenska städer för att demonstrera mot nedskärningar i skolan. Gymnasieläraren Mattias Axelsson i Göteborg hoppas att det kommer ge lärarna en gemensam styrka.

Lärarmarschen

Lärarmarschen är ett initiativ från lärare som vill sätta stopp för besparingar och försämrad arbetsmiljö. Aktionen är partipolitiskt obunden och öppen för alla som stödjer lärarnas krav.

Marschen går av stapeln lördagen den 18 och söndagen den 19 maj 2019 i sju orter runt om i Sverige: Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala, Mora och Jokkmokk.

I Göteborg samlas deltagarna i Bältesspännarparken 13.30 på söndag, för avmarsch kl. 14.00.
Marschen går till Gustaf Adolfs torg där tal kommer att hållas.

Göteborgslärarnas krav:

  • Inga fler sparkrav läggs på förskola och skola
  • Inga fler effektiviseringskrav läggs på förskola och skola
  • Inga fler onödiga arbetsuppgifter läggs på lärare
  • Onödiga kringuppgifter plockas bort från lärares arbetsuppgifter
  • Lärare får en dräglig arbetsmiljö

Mattias Axelsson är initiativtagare till manifestationen i Göteborg, och han överrumplades av det stora intresset när han först skapade en sida för den i sociala medier. Nu hoppas han på lika stor uppslutning ute på stan på söndag.

Mattias Axelsson
Mattias Axelsson

– Jag är väldigt peppad inför marschen. Jättemånga har hört av sig och vill delta. Inte bara från Göteborg stad utan även från kranskommuner som Kungälv, Stenungsund, Härryda Ale, Mölndal, Lerum, och Tjörn, säger han.

Det är lärarnas allt tuffare arbetsvillkor som manar så många att ge sig ut och protestera. Mattias Axelsson menar att det är ett sluttande plan där små försämringar år efter år till slut gör situationen totalt ohållbar.

– Jag ser både på min arbetsplats och i kontakt med andra runt om i Göteborg att lärares arbetssituation försämras år för år. Kraven ökar och ökar, men resurserna ökar inte i paritet. Man har slutat ta in vikarier vid sjukdom till exempel, så vi måste ta av vår tid för att täcka upp för varandra.

Vad kan sådana här aktioner åstadkomma?

– Egentligen ett par olika saker. En sak som är viktig är att vi som lärare finner en gemensam styrka i att samlas och se att det är så många som har samma krav. Lärare kan vara mycket av ett ensamyrke, och man kan känna att det är upp till en själv att lösa problemen. Men det här visar att det är ett strukturellt problem. Men marschen är också ett sätt att synliggöra lärares arbetssituation. Det handlar mycket om arbetsmiljö och villkor.

Tror du politiken tar till sig av budskapet?

– Jag vet inte ärligt talat. Det är ju inte ett okänt problem, men det här är i alla fall ett sätt att uppmärksamma det. Det räcker såklart inte att gå ut och protestera en dag, det kräver långsiktigt arbete varje dag, inte minst från facken.

Nu har Mattias Axelsson en ovanligt hektisk vecka framför sig. Utöver jobbet som lärare i samhällskunskap och historia på Bräckegymnasiet i Göteborg måste han nu se till att allt är på banan inför helgens protestmarsch.

– Jag och de andra i arrangörsgruppen håller på med massa olika saker. Vi ser till att folk gör egna plakat och har koll på rutten vi ska gå, vi sammanställer vilka som ska hålla tal och så vidare. Det finns mycket att göra.

Hur stor uppslutning hoppas ni på i helgen?

– Det är jättesvårt att säga. Jag hoppas på ett par hundra, men det beror på väder och vind och allt möjligt, säger Mattias Axelsson.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm