lararmarschen_gbg1

Protestmarschen ringlade sig lång längs gatorna.

| Foto: Maria Ilves
Lärarmarschen

Lärarmarschen tog över gatorna i Göteborg

2000 lärare protesterade i Göteborg på söndagen för en dräglig arbetsmiljö och mot sparkrav på skolan.
– Sådana här gräsrotsinitiativ visar tydligt att situationen inte håller. Det är bra att lärarna säger ifrån, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén som deltog i protesterna.

Lärarmarschen

Lärarmarschen är ett initiativ från lärare som vill sätta stopp för besparingar och försämrad arbetsmiljö. Aktionen är partipolitiskt obunden och öppen för alla som stödjer lärarnas krav.

I Göteborg samlades deltagarna i Bältesspännarparken söndagen den 19 maj.

Göteborgslärarnas krav:

  • Inga fler sparkrav läggs på förskola och skola
  • Inga fler effektiviseringskrav läggs på förskola och skola
  • Inga fler onödiga arbetsuppgifter läggs på lärare
  • Onödiga kringuppgifter plockas bort från lärares arbetsuppgifter
  • Lärare får en dräglig arbetsmiljö

Skolvärlden har tidigare skrivit om manifestationer mot nedskärningar i bland annat Örebro och Sigtuna. I helgen hölls protester i Stockholm, Malmö och Göteborg med flera städer under den gemensamma parollen Lärarmarschen.

På plats för att demonstrera i både Stockholm och Göteborg var Linnea Lindqvist, som är rektor på Hammarkullsskolan i Angered.

– Det är väldigt höga sjukskrivningstal bland lärarna. Det finns ett glapp mellan krav och resurser, och jättemånga lärare lämnar yrket på grund av de dåliga förutsättningarna, säger hon.

Hon menar att så länge makthavarna inte har viljan att skjuta till de resurser som krävs så får de lov att dra ner på kraven i motsvarande utsträckning.

– När resurserna för att uppnå det statliga uppdraget minskar måste man ta bort någonting, annars blir folk sjuka. Då måste vi sänka ambitionsnivån i skolan i Sverige. Det känns ju inte bra, men annars kommer inte folk orka jobba. Då kommer vi snart inte ha någon alls som orkar vara lärare.

De runt 2000 demonstranterna i Göteborg fyllde gatorna från söder till norr när demonstrationståget gick vägen mot Gustaf Adolfs torg och ett antal tal. Åsa Fahlén på Lärarnas Riksförbund är glad över den goda uppslutningen.

 – Det var god uppslutning och ett långt tåg, jättepositivt. Det här visar att det är inte bara är vi fackliga företrädare som gnäller när vi säger att arbetsmiljön är får dålig. Vi talar faktiskt för alla lärare.

Åsa Fahlén deltog i Lärarmarschen i Göteborg.
Åsa Fahlén deltog i Lärarmarschen i Göteborg.

En av talarna tog fasta på tröttheten som finns i lärarkåren, en effekt av den stress och press som resursbristen i skolan leder till: ”Man är trött på det ena och det andra, men jag är trött på att vara trött!”

– Det tycker jag var välformulerat. Man skulle ju vilja få känna ”åh vilket härligt jobb jag har, och jag kan göra skillnad”. Lärarna är trötta på att vara trötta. Och det sänker hela skolan, säger Åsa Fahlén.

Både Åsa Fahlén och Linnea Lindqvist tycker att de gemensamma marscherna runt om i landet skickar ett särskilt skarpt budskap till makthavarna.

– Det är viktigt att visa att det inte handlar om Göteborg, Stockholm eller Malmö. Utan det är ett nationellt problem, säger Linnea Lindqvist.

Vilken påverkan kan demonstrationer ha på beslutsfattarna?

– Jag hoppas i alla fall att de märker att lärare, rektorer, fritidspedagoger osv har fått nog. Vi behöver en debatt både på lokal och nationell nivå hur vi ska ha det. För vi kan inte fortsätta som det är nu, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm