internet
IT

Lärarna som nätvandrar

På Montessoriskolan i Luleå började lärarna nätvandra efter kränkningar på appen ask.fm.

– Det är våra elever som kränker och blir kränkta. Därför måste vi lärare finnas på nätet, säger Jens Lindgren.

Så nätvandrar du:
  • Var lyhörd. Fråga. Om du är intresserad så berättar eleverna.
  • Tänk på att många elever har flera olika Instagramkonton, ett som är känt av föräldrarna, och ett eller två andra med en annan sorts material.
  • Skaffa konton på de sociala medier där dina elever finns. Om du inte vet – fråga dem.
  • Skaffa konton i ditt eget namn, nätvandring är inte spioneri. Det handlar om att skaffa en egen uppfattning om livet i sociala media.
  • Tänk på att de allra flesta elever inte gör något dumt.
  • Visa att skolan inte accepterar att det händer.

Det började med att några elever visade sina lärare på Montessoriskolan vad som pågick.  Ask.fm är ett forum där användarna skriver anonyma frågor och kommentarer; ”Du är så ful så du borde dö”, ”Du borde inte få leva”, ”Ingen tycker om dig”. Lärarna bestämde sig för att skaffa egna konton och börja nätvandra.

– Mycket händer på fritiden, men det händer våra elever. Därför måste vi finnas där och visa att vuxenvärlden bryr sig, säger Jens Lindgren, lärare i matte och NO för mellan- och högstadiet på Montessoriskolan i Luleå.

Idag besöker han olika skolor och föreläser för både lärare och föräldrar om sociala medier. Och på skolan nätvandrar lärarna när det händer något, eller när det uppstår nya nätflugor.

– Som när Periscope var nytt. Då skaffade vi det för att se hur det fungerar, det skrivs mycket om incidenter, säger han.

Att förbjuda vissa sajter visade sig snabbt ohållbart. Eleverna har egna telefoner, och ligger ofta före kunskapsmässigt.

– De som vill komma åt något gör det, säger han.

Jens Lindgren säger att det är viktigt att föräldrar engagerar sig i sina barns nätanvändande. Men lärarna har också ett stort ansvar.

– Mycket händer på fritiden, men det händer våra elever. Därför måste vi finnas där och visa att vuxenvärlden bryr sig, säger Jens Lindgren, lärare i matte och NO för mellan- och högstadiet.

Lektionstips

Ämnesspanaren Sara Bruun ger dig sina tips för att undervisa om säkrare nätanvändning.

 

Kommentera