vaxjo_larare

Peter Hagelberg, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Växjö.

Lärarbrist

Lärarna stoppas att byta jobb mitt i terminen

Lärarna i Växjö får inte längre byta jobb mitt i terminen.
Den nya policyn väcker stor ilska bland lärarna, och LR varnar för att regionen får dåligt rykte som arbetsgivare.
– Jag hoppas att den försvinner snart. Det är inte hållbart, säger Peter Hagelberg, kommunombud i Växjö.

Är du lärare i Växjö kommun och vill byta jobb inom kommunen? Då måste du vänta tills att terminen är slut.

Nu har kommunen nämligen infört en ny policy som säger att lärare som redan är anställda på en skola i kommunen inte får hoppa av sitt uppdrag mitt under terminen för arbeta på en annan kommunal skola.

– Rent arbetsrättsligt så har arbetsgivaren rätt att säga åt lärare att de inte kan byta och arbeta på en annan skola mitt under terminen. Är det arbetsbrist på ett annat ställe så har de rätt att omplacera en lärare, säger Peter Hagelberg, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Växjö.

På grund av den stora lärarbristen har det kommit att vara allt vanligare att det uppstår vakanser på lärartjänster, mitt i terminen eller precis innan terminsstart.

Anders Elingfors, verksamhetschef inom utbildningsförvaltningen i Växjö:

– Vi har tagit ett barn- och elevperspektiv på detta. Att man behåller kontinuiteten och ser till att undervisningen på den tidigare skolan fortsätter att fungera lika bra som den jag gjorde innan, säger han till SVT Småland.

Peter Hagelberg har viss förståelse för arbetsgivarna att de gör så här.

– Man är rädd för att hamna i en lönedrivande situation. Det är det man försöker begränsa genom det här. Men i förlängningen är det så att kommunen som helhet möter andra kommuner. Där tappar Växjö och det gör mig bekymrad. Kommunen tappar attraktivitet med sådana här saker. Man behöver inte gno in att det är så här på ansiktet på folk. Jag hoppas att detta försvinner snart. Det är inte hållbart.

Är det någon lärare som har bytt till en annan kommun på grund av den nya policyn?

– Jag tror det, men det är svårt att få bekräftat. Därför att de flesta är lite försiktiga och vill inte ange vilka skäl de har till att de lämnar. Men det finns fall som troligen grundar sig i fall gällande den nya policyn, och som nu gått till andra kommuner, säger han.

Bara för några år sedan stod lärarna på kö för att få jobba i Växjö kommun, berättar Peter Hagelberg. I dag är situationen desto tuffare.

– Arbetsgivarna har varit väldigt bortskämda med att kunna vraka och välja. Men senaste två åren har det blivit annorlunda och nu är det stor brist. I år handlar det om drygt 60 platser som inte är fyllda med behöriga lärare. Det är mycket för oss, säger han.

Kommentera