appar_mobiler_klassrum
Digitalt

Lärarnas fem favoritappar: Så höjer de undervisningen

Letar du just nu efter digitala verktyg som är rekommenderade av andra lärare? 
Här är fem appar som lärare menar gör deras undervisning bättre.

I varje nummer av tidningen Skolvärlden delar lärare med sig av sina bästa app-tips till andra lärare under segmentet ”månadens app”. 

Skolvärlden har satt ihop en lista med lärarnas tips från vårterminen 2019.
Här är fem appar som fem lärare använder till vardags i klassrummet för att höja undervisningen:

 

1. LegiLexi

Format: Fungerar till olika plattformar. Ex: Chromebook, iPad, Android, laptop.*
Pris: Gratis.

Gabriella Rydell, lärare på Bromma enskilda skola i Stockholm, tipsar om appen LegiLexi:

”Med LegiLexis app kan jag som lärare snabbt och enkelt testa mina lågstadieelevers läsfärdigheter. Jag får efter genomförd screening tillgång till resultaten och en övningsbank för elevernas olika läsfärdigheter och nivåer. Detta är en stor hjälp för mig så jag kan upptäcka ev. lässvårigheter i tid och hjälpa eleverna så de kan få rätt insatser i rätt tid.”

*LegiLexi finns inte längre som en nerladdningsbar app, i dag arbetar tillverkaren med en plattformsoberoende portallösning. 

 

2. Nearpod

Format: iOS, Android, webbplats. 
Pris: Gratis, erbjuder köp i app.

Hanna Tjörnhed, lärare på Berghultskolan i Lerum, tipsar om appen Nearpod: 

”Här kan du som lärare göra en presentation för klassen och varje elev får upp presentationen på sin egen enhet. Du styr vad som visas och i vilken takt presentationen klickas fram. Du kan lägga in olika interaktiva moment på vägen som till exempel quiz, rita något, ställa kontrollfråga och så vidare. Jag har använt den vid presentation om ett område som exempelvis Europas befolkning. Då har vi tittat på bilder över statistik, fakta, lagt in diskussionsfrågor och avslutat med quiz på det vi jobbat med. När eleverna har presentationen framför sig blir det mer aktivitet, de är med och gör de interaktiva momenten och jag styr så att de inte kan ha några andra sidor uppe.”

 

3. Flipgrid

Format: Chromebook, laptop, Ipad, Iphone, Android. 
Pris: Gratis.

Petra Klozz, lärare på Möllegårdens skola i Karlshamn, tipsar om appen Flipgrid: 

”Läraren kan koppla en befintlig film från nätet eller spela in en kort instruktionsfilm till eleverna. Filmen och beskrivning av uppgiften skickas i appen till eleven, som loggar in med en kod. I vårt klassrum har vi till exempel haft Flipgrid som hemläxa, där uppdraget varit att spela in läsläxan. Eleverna har också i klassrummet fått i uppgift att förklara olika matematiska begrepp eller hur de tänkt vid problemlösning. Genom appen får eleverna möjlighet att verbalisera sitt lärande. De elever som inte brukar tala så mycket i klassrummet får här göra sin röst hörd.”

 

4. Vektor

Format: IOS och Android.
Pris: Gratis.

Anna Wassenius, specialpedagog på grundskolan Olympen i Stockholm, tipsar om appen Vektor: 

”I den engagerande och spännande appen Vektor ska eleverna med sin magiska avatar lösa matematiska problem i en övärld. Eleverna tränar både arbetsminne och problemlösningsförmåga och får en gedigen träning av addition och subtraktion. Jag har använt appen för elever i framförallt åk F–3, men även elever i åk 4–6 som behöver extra träning. Ett stort plus för Vektor är att eleverna ej behöver kunna läsa, förstå talat språk eller ha matematiska förkunskaper för att kunna spela. Svårighetsgraden på problemen baseras på elevernas svar och höjs successivt för att utmana dem.” 

 

5. Ritprata 2

Format: Ipad 
Pris: 35 kr

Nina Grimhage, lärare på Östergårdsskolan i Mölndal, tipsar om appen Ritprata 2:

”Med appen Ritprata 2 skapar du sociala berättelser och seriesamtal som du enkelt kan dela med andra via mejl. Själv använder jag den dessutom dagligen när jag individanpassar schema över dagen till elever med bildstöd och/eller inspelade instruktioner för att synliggöra vad, hur, när och med vem. Det är lätt att fota uppgifter och lägga in, flytta eller ta bort.”

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm