Strejk

Lärarstrejken avblåst – men inget nytt avtal

lararstrejk_ny

”Att löneprogrammet är med i medlingsbudet är vi glada över, det är ett tecken på att nämnden ser behovet av det. Budet var en lösning vi kunde acceptera men det var inget vi ropade ”yes” över”, säger Inger Damlin, ordförande i Finlands svenska lärarförbund.

| Foto: Susanna Elenius/FSL

Trots att lärarfacken i Finland godkände förlikningsnämndens bud för kommunsektorn är man fortsatt avtalslöst.
– I dag är jag ödmjukt tacksam över den solidaritet som våra lärare visat och stolt över den kraft vi har, säger Inger Damlin, ordförande i Finlands svenska lärarförbund, till Skolvärlden.

Det var en besviken Elina Pylkkänen, ordförande i förlikningsnämnden, som framträdde på en kortare pressträff vid lunchtid. Hon kunde konstatera att arbetsgivarna och samtliga representanter för de kommunanställda, utom vårdfacken, tackat ja till gårdagens medlingsbud.

Enligt Svenska Yle vet inte Pylkkänen om förlikningsnämnden fortsätter arbetet med att försöka nå en lösning på tvisten. Just nu utreds hur förhandlingarna ska fortskrida och det blir arbetsminister Tuula Haatainen som har beslutet i sin hand, uppger Hufvudstadsbladet.

”Inget vi ropade yes över”

Finlands svenska lärarförbund godkände alltså förlikningsförslaget. Att medlingsbudet, till skillnad mot det tidigare budet, innehöll ett löneutvecklingsprogram bidrog starkt till FSL:s ställningstagande.

– Att löneprogrammet är med i medlingsbudet är vi glada över, det är ett tecken på att nämnden ser behovet av det. Budet var en lösning vi kunde acceptera men det var inget vi ropade ”yes” över. Jag är tacksam över de strejkandes insats, säger FSL:s förbundsordförande Inger Damlin.

FSL applåderar också att löneförhöjningar för lärarna under de kommande åren åtminstone motsvarar exportbranschens.

– Med beaktande av det osäkra ekonomiska och politiska läget i världen kunde vi acceptera förlikningsförslaget.

Förbereder massuppsägningar

Vårdfacken däremot anser att budet är otillräckligt. Enligt Svenska Yle uppger företrädare för Tehy och Super att man förbereder massuppsägningar bland sina medlemmar om inget avtal nås.

Hur ser du på att Tehy och Super avfärdade budet?

– Vi har valt strategin att vi bara kommenterar det egna läget.

Det är ännu oklart hur OAJ, undervisningssektorns fackliga paraplyorganisation, kommer att agera härnäst. När Skolvärlden talar med Inger Damlin är hon på väg in i möte med OAJ.

– Vi strejkade 3–9 maj och det finns inga nya strejkvarsel utlysta, så formellt är vi i ett avtalslöst läge. Under eftermiddagen tror jag att vi blir lite klokare, säger hon.

Känner du dig optimistisk inför fortsättningen?

– Det enda sättet för mig att tänka är att vi måste andas optimism. Varje steg framåt måste var och en tro på att det här håller vägen ut. Jag är väldigt tacksam över de goda förhandlare under ledning av Olli Luukkainen som varit guld värda för oss.

Kommentera