Examenstillstånd

Lärarutbildningen växer

Samtidigt som flera ämneslärarutbildningar har få sökande har nio nya lärarutbildningar beviljats examenstillstånd. 
– Det vi tittar på när vi beviljar examensrätt är den vetenskapliga och ämnesdidaktiska kompetensen. Dimensioneringsfrågan har vi inget att göra med, säger utredaren Gun Eriksson på Universitetskanslersämbetet.

Till hösten fryser Stockholms universitet sin ämneslärarutbildning i naturvetenskap för årskurs 7–9. Anledningen är att det är för få sökande för att utbildningen ska kunna bedrivas på ett meningsfullt sätt. 

Samtidigt finns ett intresse från andra lärosäten att starta upp nya lärarutbildningar, bland annat i ämnen som matematik och kemi. Universitet och högskolor som vill starta en lärarutbildning måste ansöka om examenstillstånd till Universitetskanslersämbetet (UKÄ) och nu meddelar myndigheten att man beviljat examenstillstånd för nio nya utbildningar, sju gymnasielärarutbildningar och två grundskollärarutbildningar. 

– Hur söktrycket ser ut i enskilda ämnen är inget som vi tar hänsyn till. Det vi tittar på är om utbildningen i fråga håller den kvalitet som högskolelagen och högskoleförordningen stipulerar att utbildningen ska, säger Gun Eriksson utredare på UKÄ. Vi ska bara se till om det finns förutsättningar för studenterna att få en utbildning av hög kvalitet.

I bedömningen ser man till den vetenskapliga, teoretiska kompetensen i de ämnen som man vill utbilda i men lika viktigt är den ämnesdidaktiska kompetensen. Att de nio utbildningar nu fått examenstillstånd betyder dock inte att de kommer att starta.

– Vi säger bara att det är okej att starta utbildningen. När de ska starta är upp till lärosätet i fråga att bestämma. 

De svenska lärosätena är autonoma, statliga myndigheter som själva bestämmer vilka utbildningar de vill bedriva. När det gäller generella examina så krävs det för universiteten inget tillstånd, men för yrkesutbildningar gäller att man måste ansöka om examenstillstånd, oavsett om det handlar om universitet eller högskola.

Ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan i ämnena kemi och matematik och ämneslärarexamen med inriktning mot gymnasieskolan i ämnena kinesiska, latin och matematik. 

– Lärosätena lyssnar förstås till om regeringen tänker anslå mer medel för att starta olika typer av utbildningar. Men dimensioneringsfrågan är ingenting som vi här på UKÄ har något att göra med, säger Gun Eriksson. 

 

 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm