laxa_pojke_lasa
Tidiga insatser

Läsa-skriva-räkna-garanti 2017

Regeringens lågstadiesatsning, en läsa-skriva-räkna-garanti, ska införas under 2017. Ett förslag som från början kommer från Folkpartiet.

Ett av de skollöften Miljöpartiet gick till val på i höstas var att införa en läsa-skriva-räkna-garanti på lågstadiet. Nu påminner utbildningsminister Gustav Fridolin om sitt löfte i en debattartikel på DN debatt. Målet är att garantin ska träda i kraft under 2017.

”Garantin ska säkerställa att det stöd, eller särskilda stöd, som eleven behöver sätts in i tid, så att varje elev från lågstadiet kan få med sig läsförståelse, skrivförmåga och grundläggande matematikkunskaper”, står det i artikeln. Garantin ska ge stöd i bedömning och innehålla förslag på insatser som kan sättas in redan i förskoleklassen.

Även det borgerliga blocket gick till val på ökade tidiga insatser. Till exempel ville man införa ett nytt kunskapsmål som innebär att alla elever i årskurs ett ska kunna läsa och förstå enklare texter. Oavsett politisk färg verkar man överens om att dagens elevstöd ofta sätts in för sent.

Men faktum är att idén om en läsa-skriva-räkna-garanti först kom från Gustav Fridolins företrädare Jan Björklund (FP). För ganska exakt två år sedan berättade Gustav Fridolin och två partikollegor i en debattartikel att Miljöparitet ville göra verklighet av Jan Björklunds ”bortglömda” vallöfte från 2005. Redan då föreslog Folkpartiet en läsa-skriva-räkna-garanti för lågstadiet. Men eftersom garantin inte blivit verklighet och läsförståelsen och matematikkunskaperna bland eleverna sjunker så ville Miljöpartiet göra verklighet av garantin.

”Goda idéer ska förverkligas oavsett vem som först presenterade dem”, skriver de i artikeln.

Kommentera