protest_skytte

Alexander Skytte är lärare i idrott och hälsa på Skälbyskolan i Järfälla, och är en av initiativtagarna bakom ”Lärarmarschen”.

Spara på skolan

Lavinartat intresse för Lärarmarschen: ”Vi ska visa att vi är många och starka”

Initiativet ”Lärarmarschen” växer så det knakar. Över hela landet arrangeras lärardemonstrationer för att protestera mot nedskärningar i skolan. 
– Målet är att visa att vi lärare är många och att vi är starka, säger Alexander Skytte, en av initiativtagarna.

Skolvärlden har tidigare skrivit om lärarprotester mot nedskärningar av skolan som sker runt om i landet, och missnöjet över hur Sveriges kommuner skär i anslagen till skolan bara växer.

Alexander Skytte var en av alla lärare som fick nog av kommunernas besparingar. Efter att ha följt debatten under en tid valde han att arrangera en egen lärardemonstration mot nedskärningarna.

Alexander Skytte är en av initiativtagarna bakom ”Lärarmarschen”, som Skolvärlden tidigare har belyst. Den 18 maj går marschen tillsammans med ”Förskoleupproret” från Sergels torg till Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm.

Sedan initiativet sattes igång i slutat av mars har intresset för lärarmarschen vuxit rejält. Utöver manifestationen i Stockholm arrangeras lärarmarschen även i Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala, Mora och Jokkmokk.

Hur känns det att det att intresset har blivit så stort? 

– Det är jättekul så klart att det finns ett sådant stort intresse. Det visar att frågan är aktuell och att många är engagerade i skolans framtid. Många har egentligen bara gått och väntat på att något ska göras, säger Alexander Skytte.

Nästan 3000 personer är intresserade av att gå med i lärarmarschen Stockholm just nu, och intresset bara växer. Hade du trott att så många skulle vara intresserade av att delta? 

– Jag hade en föraning att det skulle kunna bli så, men jag var beredd att gå ensam annars. Jag har alltid haft höga förhoppningar om marschen, annars är det inte någon idé att göra någonting. Att det har vuxit och blivit så här stort är jättekul. Särskilt att vi har fått facklig uppbackning, säger han.

– Nu är båda facken med från centralt håll. Det började med att några lokala fackombud gick in. Sedan när det växte och blev fler och fler märkte lärarfacken av intresset och gick med. 

Hur viktigt är det att ha både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet med i lärarmarschen?

– Det är enormt viktigt. Facken har en annan kraft att bidra med. Vi har själva initiativet och elden i rörelsen, men förbunden har kanalerna att bidra med för att sprida evenemanget till medlemmarna och lärare. Det gör marschen större. 

Apropå att nå ut till människor. Hur har reaktionerna varit hittills? 

– Jag har nästan bara mötts av positiva kommentar. Det finns de som har åsikter om att vi borde gå på lite hårdare i vårt budskap, det är väl det enda som jag har stött på som är kritiskt. Annars är det nästan bara positiva reaktioner. 

Lärarmarschen arrangeras i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Uppsala och Jokkmokk. Är det fler marscher på gång? 

– Inte i nuläget. Men alla som vill vara med och starta upp i sin stad är varmt välkomna. Det är jätteenkelt att fortfarande haka på. Vi stöttar gärna centralt. 

Vad väntar härnäst i arbetet med lärarmarschen? 

– Vi ska fortsätta ligga på i sociala medier och sprida ordet om marschen. Sedan ligger vi även på ”gammelmedia”. Det viktigaste är att göra marschen synlig för allmänheten. 

Vad hoppas du att initiativet ska ge i slutändan? 

– Jag hoppas att marschen ska synliggöra de nedskärningar som faktiskt görs i kommunerna och att man ändrar i hur man formulerar sig i sin budgetering. För jag tycker inte att man ska kunna gå ut och säga att man satsar när man som kommun inte gör det. Det är jätteviktigt att det blir rätt. 

– Sedan vill vi att nedskärningarna på skolan ska upphöra och att man börjar se värdet i utbildningen. Ett annat mål är att visa att vi lärare är många och att vi är starka. Samt att vi har stöd från samhället i stort.

Kommentera