liberalerna_almedalen

Statsvetaren Jenny Madestam och Liberalernas ledare Jan Björklund.

| Foto: Region Gotland
Valet 2018

Liberalerna tar täten som skolparti

Liberalerna har den bästa skolpolitiken enligt väljarna, visar Novus senaste väljarmätning.
– Jag tror att Liberalerna tar täten därför att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i sitt samregerande inte har varit speciellt profilerade i skolfrågan, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Mer om undersökningen:

Här kan man ta del av statistik för samtliga partier i samtliga frågor.
 

Det är Novus som mäter hur populära de olika riksdagspartierna är i olika frågor. Enligt deras senaste väljarmätning går Liberalerna om Socialdemokraterna i frågan om bästa skol- och utbildningspolitik.

18 procent anser att Liberalerna har den bästa skolpolitiken, 17 procent föredrar Socialdemokraterna. Miljöpartiet, utbildningsminister Gustav Fridolins parti, har väljarna däremot lågt förtroende för – bara två procent anser att Miljöpartiet har den bästa utbildningspolitiken.

– Det tyder på att Jan Björklund lyckades bra under sin tid som minister. Miljöpartiet, som har hand om utbildningsfrågorna i den nuvarande regeringen, är inte ens i närheten då vi pratar skolfrågor, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till Svt.

Skolvärlden bad statsvetaren Jenny Madestam att kommentera resultatet.

– Jag tror att Liberalerna tar täten därför att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i sitt samregerande inte har varit speciellt profilerade i skolfrågan, säger hon.

Jenny Madestam tror att det dels handlar om att Gustav Fridolin och de Miljöpartistiska statsråden har hamnat i kläm generellt i regeringssamarbetet.

– Gustav Fridolin och Miljöpartiets statsråd hamnar i skymundan och har svårt att komma fram. De har blivit överkörda i många frågor.

Utöver det har skolfrågan halkat ner i prioritet för väljarna, visar flera undersökningar.

– Skolfrågan är fortfarande topp fem, men den är inte i topp. Tidigare har skolfrågan varit högst upp och då har man nästan kallat valet för ett skolval. Men nu är det vårdfrågan som ligger i topp, före integrationen och lag och ordning. Då är det detta partierna fokuserar på och det man pratar mest om, säger Jenny Madestam och fortsätter:

– Men Jan Björklund har hållit fast vid skolfrågan och det är det han återkommer till när han intervjuas och är med i debatter. Uppenbarligen är det inte regeringspartierna som pratar mest om skolan, utan det är Jan Björklund.

Jan Björklund symboliserar frågor som hårdare krav, ordning och reda, tidiga betyg med mera. Ska man tolka resultatet som att detta är något som väljarna vill ha mer av i skolans värld?  

– Det är jag inte så säker på. Men ordning och reda absolut. Det hänger ihop med diskussionen om att det är problematiskt med ordningsfrågan i svenska skolor och samhället generellt. Däremot är jag inte så säker på att alla väljare är så insatta i vad egentligen Liberalerna vill göra i skolan härnäst, säger Jenny Madestam.

Så här ser stödet ut för respektive parti i frågor som rör skola och utbildning i Novus undersökning:

  • Liberalerna: 18 %
  • Socialdemokraterna: 17 %
  • Moderaterna: 11 %
  • Sverigedemokraterna: 6 %
  • Vänsterpartiet: 5 %
  • Centerpartiet: 3 %
  • Miljöpartiet: 2 %
  • Kristdemokraterna: 1 %
Kommentera