socialdemokraterna

Stefan Löfven talade i Almedalen. Foto: Socialdemokraterna

| Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf
Almedalstalet

Löfven: Skolan för viktig att spekulera i

10 miljarder till skolan och 8 extra miljarder till kommunernas välfärdsbudget. I Stefan Löfvens tal från Almedalen är skolans upprustning en del av den uppdaterade svenska modellen.

sossar
Skolan i Stefan Löfvens tal

Tid åt skolfrågor: 2 minuter och 11 sekunder.

  • Lyfta skolor med dåliga resultat.
  • Öka statens ansvar för skolan.
  • Stötta skolor där behoven är som störst.
  • Stödet på 8 välfärdsmiljarder till kommunerna har bland annat använts till högre löner, fler pedagoger och tidigare stöd till barn med behov.

Punchline: ”Detta skapas inte genom skattesänkningar, det skapas genom samhällsbygge”.

Publik: 6 100.

Läs hela talet här.

Precis som labourledaren Tony Blair lanserade populärkultur som en del av socialdemokratin under 1990-talet, lutar sig Stefan Löfven på svenska idrotts- och musikframgångar i sitt tal om ett kunskapstörstande Sverige.

Hans bild av skolan är ljusare än den som utmålades när finansminister Magdalena Andersson tidigare under dagen besökte Lärarnas Riksförbund och pratade om likvärdighet i skolan.

– Ojämlikhet är som rökning, det är många som vill göra det lite häftigt och lite kul, men det är den inte, sa statsministern.

I reformprogrammen för ett mer jämlikt och inkluderande Sverige ingår skolan.

– Vi sätter läsning i första rummet och skapar en skola fri från konfessionella inslag och rovjakt. Skolan är alldeles för viktig att spekulera i, sa statsministern.

Löfven räknade upp kunskapslyftet som enligt honom ska ge 50 000 utbildningsplatser, och snabbspåren för nyanlända som ska fylla gliporna i bristyrken som bland annat läraryrket.

– Vi ska lyfta skolorna och elevernas resultat genom ett ökat statligt ansvar. Vi ska lyfta skolor med dåliga resultat. Där behoven är som störst ska vi vara som starkast – det är socialdemokrati.

Precis som skolpolitiken ofta visar sig vara blocköverskridande, vill Löfven också att övrig politik ska förpassa ”blockpolitiken till historiens skräphög”.

Statsministern avslutade talet med en eloge till Islands landslag i fotboll, som förlorade mot Frankrike men som vann hans hjärta.

Kommentera