Fackligt

Lojala lärare fick rejält lönelyft – för att matcha nyanställdas

hedemora

”Det är kul att visa upp styrkan i vad ett fackförbund faktiskt kan göra och vad det kan få för effekter för medlemmarna”, säger LR:s föreningsombud Ida Olhans som hjälpte medlemmarna att få en högre lön.

| Foto: Shutterstock
Ida Olhans tips inför facklig löneförhandling
  1. Ha ett tydligt yrkande på papper.
  2. Testa gärna lite satsningar för att få en större effekt.
  3. Gå in med en hög målsättning.
  4. Dra nytta av de avtal som finns i kommunen.

När nyutexaminerade lärare gick om mer erfarna lärare i löneligan i Hedemora kommun bestämde sig facket att det var dags att satsa på de lojala. Resultatet blev i vissa fall ett lönelyft på flera tusenlappar.
– Vi såg att det behövde göras en insats för de som jobbat tio år i kommunen, som fyllt 50 och som bidrar till stabilitet, säger LR:s föreningsombud Ida Olhans.

Liksom i många andra delar av landet har Lärarnas Riksförbund i Hedemora sett att lönerna inte haft en önskvärd utveckling för lärare över en viss ålder.

– Statistikmässigt ser vi att de som varit på samma ställe och började för 20–25 år sedan inte har samma lön som de som flyttat runt. Den stannar av litegrann, säger Ida Olhans som är LR:s föreningsombud i Hedemora.

Samtidigt såg de att relativt nyutexaminerade lärare började gå in med en högre lön än vad flera av dem som jobbat länge och bidrar med stabilitet på skolorna har. Sedan tidigare har LR lokalt tillsammans med Lärarförbundet haft en treårig satsning där de fått upp lönen med 0,1 procent utöver den vanliga lönerevisionen för 60-plussare. Men inför vårens revision ville de göra en smalare insats för att kunna få en större effekt.

– Vi såg att det behövde göras en insats och vi valde att göra ett yrkande för högstadielärare över 50 år, som i vissa fall tjänade lägre än vad de yngre kollegorna fått i ingångslön och som jobbat längre än tio år inom kommunen, säger hon.

Facket fick till uppgraderingen utöver den ordinarie löneöversynen som sedan följde och handlade om flera tusenlappar för vissa lärare.

Ida Olhans berättar att just den här satsningen inte var svår att få till, eftersom en del av de berörda lärarna börjat se sig om efter andra jobb i närliggande kommuner. Men hon tror också att det hjälpte att de båda förbunden hade med sig ett tydligt och väl avgränsat yrkande på papper till förhandlingsbordet.

– Vi drog också nytta av det som stod i kommunens HÖK-avtal om att det ska finnas kompetens på skolorna, säger hon.

För andra som vill pröva att göra en liknande lönesatsning råder hon också att gå in i förhandlingen med en hög målsättning. För det var ändå inte helt väntat att en sådan här satsning skulle landa så väl.

Men Ida Olhans är inte bara glad för att hon kunde göra medlemmarna nöjda med sin lön.

– Det är kul att visa upp styrkan i vad ett fackförbund faktiskt kan göra och vad det kan få för effekter för medlemmarna, säger hon.

Kommentera