Vuxenutbildning

LR: Det här har vi varnat för i flera år

Åsa Fahlén Bergstrands

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund är ”häpen och bestört” efter avslöjandet om Bergstrands utbildningar.

| Foto: Peter Cederling

Lärarnas Riksförbund reagerar kraftigt efter avslöjandet i tv som lett till att Stockholm Stad polisanmält Bergstrands Utbildningar för falska betyg.
– Det är en praktskandal som gör mig både häpen och bestört. Men tyvärr är det en konsekvens av ett systemfel inom vuxenutbildningen som vi varnat för i flera år, säger ordföranden Åsa Fahlén.

Skolvärlden har i flera artiklar granskat situationen inom komvux – där 40 procent av utbildningen är utlagd på entreprenad och mer än hälften av eleverna studerar hos privata aktörer som ibland får mer pengar vid godkända betyg – och arbetsmiljön är tuff på grund av kontinuerlig antagning.

– Det är mer regel än undantag att vi får nya klasser var femte vecka och det blir en dominoeffekt in i komvux, där en stor del också ligger på entreprenad med allt vad det innebär. Jag är orolig för att det ska hamna i skymundan av en uppenbar skandal som kan uppfattas som en enskild händelse säger Martin Turesson som är sammankallande i LR:s intresseförening för vux.

”Symptom på stort systemfel”

Åsa Fahlén är inne på samma sak:

– Problemen inom komvux är så mycket större än Kalla Faktas avslöjande. Men det blir väldigt åskådligt att som tv-tittare få se elevens samtal med vd som är inspelad med dold kamera. På så sätt är det bra att allmänheten får upp ögonen för vad som händer på komvux. För det här är ett symptom på ett stort systemfel, säger Åsa Fahlén.

Tänker du på att privata aktörer sätter glädjebetyg och i vissa fall till och med falska betyg?

– Om vi börjar i änden med betygen så är det totalt oacceptabelt med falska betyg och det är givetvis inte bra med så kallade glädjebetyg heller. Men jag vill ändå backa tillbaka till kunskap. Vad är det för kunskap eleverna får när vissa skolor fungerar så dåligt och har som affärsidé att pressa priserna genom att anställa obehöriga lärare?

Grogrund för fusk

Hur ser du på att exempelvis Bergstrands utbildningar får 69 000 kronor i ersättning för en underkänd elev och 85 000 för en godkänd elev?

– Det säger sig själv att en sådan affärskonstruktion ger grogrund för diverse fusk. Det är ett av skälen till att vi på Lärarnas Riksförbund vill fasa ut auktorisationssystemet och privata upphandlingar för kommunerna. Vi är övertygade om att utbildningen blir bättre om samhället tar sitt ansvar för komvux.

Många som vi på Skolvärlden intervjuade i vår granskning ifrågasatte kommunernas kompetens att kvalitetssäkra undervisning de lagt ut på entreprenad. Kommentar?

– Det är ju inget som förvånar oss på LR. Det är en av de saker vi varnat för. Vi vill att staten har det övergripande ansvaret för komvux, säger Åsa Fahlén.

Fasa ut entreprenadsystemet, statligt helhetsansvar och få bort den kontinuerliga antagningen – det är stora strukturella förändringar. Finns det något att göra på kort sikt för att det ska bli bättre?

– Jag hoppas att kommunerna som köper upp utbildning har fått sig en tankeställare och verkligen undersöker aktörer som finns med i upphandlingar och kontrollerar utbildningen. Jag hoppas också att politikerna inser att det var ett misstag att utesluta komvuxlärarna ur det statliga lärarlönelyftet och gör något åt det, säger Åsa Fahlén.

Kommentera