Ska diskutera säkerhet i skolan på nästa möte
Rånet mot skolklassen på Rudbeckianska skolan (på bilden Gamla annexet) inträffade vid 13.30-tiden på måndagen. LR:s föreningsombud i Västerås, Mårten Lundgren, menar att det väcker funderingar kring säkerhetsfrågor.
Mitt under lektionen knivrånades en skolklass på sina datorer på Rudbeckianska gymnasiet i går.
Skolans krisgrupp aktiverades och dagen efter rånet är stämningen på skolan förhållandevis lugn.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Västerås LR:s föreningsombud Mårten Lundgren.
Många elever var skärrade och grät efter den omskakande upplevelsen på måndagen. Rånarna, maskerade och två till antalet, slog till vid 13.30-tiden och flydde med två väskor. Två lärare sprang efter rånarna som först kastade ifrån sig den ena och sedan den andra väskan utefter sin flyktväg. Gärningsmännen lyckades sedan undkomma.
Mikaela Vahlström, LR:s lokalombud på Rudbeckianska gymnasiet och matematik- och geografilärare, hade lektion i en intilliggande byggnad när rånarna trängde sig in på skolan.
– Löpelden går fort så eleverna hade koll på vad som hänt innan jag hade det. Det var en elev som tog ut mig ur klassrummet och berättade vad som hänt. Vi hade 10-15 minuter kvar av lektionen och sa att vi är kvar i klassrummet och fortsätter undervisningen.
Eleverna fick lägga undan sina mobiltelefoner. Skolan ligger mitt i stan så vi vet att polisen kommer snabbt om det skulle behövas.
Trots det inträffade fortsatte undervisningen och Mikaela Vahlström hade lektion kort efter.
– Med äldre elever. Då hade vi mer information om vad som skett och att rånarna inte fanns kvar i området.
Hon beskriver att stämningen, trots omständigheterna, på den centralt belägna gymnasieskolan, är ganska lugn i dag.
– Vi hade ett personalmöte i går efter de sista lektionerna där vi fick instruktioner om hur vi ska möta klasserna i dag. De flesta träffades nu på morgonen klockan åtta. Jag har min första lektion om tio minuter (klockan 10) då jag träffar mina elever. Vi ska prata och jag kollar läget; om eleverna har pratat och om de har fler frågor och funderingar kring informationen vi har.
Hur tänker du kring säkerheten?
– Eleverna måste kunna flytta sig mellan byggnaderna till sina lektioner. Min upplevelse är inte att det råder någon större fara eller hot nu. Vi har haft hot mot skolan förut.
Hur har ni hanterat det?
– Då har kommunen och polisen meddelat oss om hur vi ska agera, och om hotet bedöms som allvarligt eller inte.
LR:s mångårige föreningsombud Mårten Lundgren säger att han aldrig hört talas om ett rån på en skola tidigare.
– Ibland har det hänt att någon elev på väg hem från skolan rånats på sin dator. Stölder av datorer förekom på skolorna för ganska länge sedan. På en skola jag jobbade på tog man alla datorer och när nya införskaffades skedde ett nytt inbrott.
Vad tänker du om det inträffade?
– Med stor överraskning att det har hänt. Vilka slutsatser ska man dra om säkerhet på skolor och hur ska man bete sig i framtiden? Vi måste fundera på det mer, det blir en följd av det här.
Mårten Lundgren har ingen närmare information om det uppseendeväckande rånet. Men han säger att det väcker funderingar kring säkerhetsfrågor.
– Vad får det här för betydelse för hur man ska se på säkerheten på skolorna överlag? Det går ju ofta att ta sig in på skolor. Rudbeckianska ligger mitt i staden och jag tror att de flesta skulle tycka att det var väldigt jobbigt om inte öppenheten fanns.
Det finns röster som hävdar att vi går i en riktning mot vakter på skolorna?
– Jag tycker att det vore tråkigt om vi skulle få en sådan utveckling.
På många skolor måste elever och lärare kunna röra sig mellan olika byggnader. Vilka alternativ finns för att öka säkerheten. Låsta byggnader? Nyckelbrickor?
– På många arbetsplatser kommer man bara in med låsbrickor. Det är inte helt onaturligt men skulle vara något nytt inom skolväsendet om varje elev skulle ha det. Samtidigt så vet man att den som verkligen vill ta sig in kommer att göra det på något sätt ändå.
Alternativet hermetiskt tillslutna skolor är omöjligt?
– Ja, som skolorna är byggda. Utomlands finns skolor med bara en ingång där det finns en vakt. Det skulle krävas att våra skolor byggdes om och det är ingenting vi önskar. Vi vill ha öppenhet.
Hur ser du på övervakningskameror. Borde det finnas på alla skolor?
– Jag tycker inte det även om det skett några incidenter. Rimligare är att man har övervakningskameror där det finns bekymmer. Övervakningskameror förhindrar inte brott.
– Däremot har elever i Västerås tränat på så kallad inrymning, det vill säga att man låser in sig i klassrummet vid hot utifrån.
Kommer LR diskutera det inträffade på Rudbeckianska?
– Vi har inte pratat i dag, men vi har säkerligen en diskussion på föreningens styrelsemöte 17 februari om hur vi ser på säkerheten.
Vad tänker du om att två lärare följde efter rånarna?
– Det är inte vad man råder någon att göra; att jaga efter en beväpnad person. Det lät vanskligt, nu blev ingen skadad, men jag anser inte att man ska ingripa mot någon som är beväpnad.
Rudbeckianska gymnasiets rektor Henrik Pettersson framträdde i flera intervjuer under måndagen. Liksom Mårten Lundgren förklarade han i Sveriges Radio att han aldrig varit med om någonting liknande.
– Självklart har vi många elever och även personal som är skärrade och upprörda och som blev otroligt rädda under den här situationen. Vi hoppas och tänker och tror att det är en engångshändelse.
– Jag är glad att ingen kom till skada, det är det absolut viktigaste i det här. Sedan blir man ledsen och upprörd och arg och bestört. Sådant här ska inte hända i dagens skola, sade Henrik Pettersson till SR.