Kommentar

LR: ”Finns inga hinder att anställa idag”

Bo Jansson på LR tycker Academedias debattartikel ger sken av att det inte går att ta in obehöriga lärare för att klara bristen. Men det går faktiskt.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver representanter för Academedia att behörighetskraven på SFI-lärare måste sänkas för att Sverige ska klara av att erbjuda alla flyktingar undervisning.

Och att det behövs fler SFI-lärare skriver Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson under på. Men utöver det delar han inte Academedias analys, som enligt honom bygger på en haltande logik.

– Jag förstår att vi har en speciell situation i Sverige just nu, och vi måste alla hjälpas åt med det vi kan. Men när man läser deras artikel kan man få intrycket att det inte går att anställa folk idag, men det stämmer inte. Det går redan nu att visstidsanställa obehöriga på ett år. Så har det gjorts tidigare och så görs även nu, säger han.

Att göra långsiktiga förändringar i regelverket baserat på den nu rådande situationen menar han skulle kunna underminera kvaliteten på SFI-utbildningen.

– Det skulle vi inte vinna någonting på. Alla har rätt till lärare som är utbildade och kompetenta, det måste vara grundhållningen. Det är oroande att man tar den här situationen som intäkt för att införa generella sänkningar av kraven.

Han undrar också hur ett alternativ skulle se ut.

– Det måste ju alltid bli en diskussion om kompetens. Om vi inte har det system vi har idag, vem avgör kompetensen i då fall? Att bara släppa regelverket är ingen lösning.

Kommentera